O novém vedení je jasno ve všech krajích. Koaliční partneři podepsali smlouvu v Karlových Varech

Podpisem koaliční smlouvy v Karlovarském kraji končí vyjednávání po letošních krajských volbách. Ačkoliv v nich (co do počtu mandátů) zvítězilo vládní ANO, krajské koalice většinou utvořily ostatní strany. Nejčastěji tak ve vedení krajů usedli občanští demokraté. Propadem byly volby pro druhou z vládních stran, sociální demokraty. Post hejtmana Pardubického kraje ale dokázal obhájit Martin Netolický, který však nekandidoval jen za ČSSD, ale v koalici 3PK. Dosáhnout volebního úspěchu se nepodařilo ani komunistům, kteří ztratili jediného hejtmana Oldřicha Bubeníčka.

V Karlovarském kraji přistoupila koalice ODS a KDU-ČSL na nabídku bloku 21 zastupitelů za STAN, Pirátů, hnutí Místních a zástupců VOK a SNK. Tento blok se vytvořil už po volbách a i přes snahy o roztržení zůstal jednotný. Podařilo se mu nakonec přesvědčit občanské demokraty a lidovce, aby přistoupili na nabídku, podle níž získají čtyři zastupitelé z ODS a KDU-ČSL místo prvního náměstka, jednoho radního a jednoho uvolněného zastupitele.

Dohodu blokovalo, že jak ODS s lidovci, tak blok 21 zastupitelů chtěli nominovat svého hejtmana. Jediným kandidátem na tento post by měl být nakonec lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA), někdejší primátor Karlových Varů.

Pokud se tato koalice skutečně chopí moci, bude se ODS podílet na vládě ve všech krajích, kde se letos volilo. V opozici Karlovarského kraje by naopak měli zůstat zástupci SPD a ANO, které stejně jako ve většině krajů sice vyhrálo, ale koalici se mu sestavit nepodařilo. 

Podobný scénář jako v Karlovarském kraji se pro ANO odehrál i v dalších částech republiky. I když kandidáti za stanu premiéra Andreje Babiše dokázali zvítězit v deseti krají ze třinácti, pozici hejtmanů dokázali vyjednat jen ve třech. Občanští demokraté mají čtyři hejtmany a Starostové tři (hejtman Olomouckého kraje Suchánek ale kandidoval v koalici s Piráty). Po jednom hejtmanovi mají lidovci, Starostové pro Liberecký kraj a koalice ČSSD a Společně pro kraj.

Středočeský kraj

Jedním z regionů, kde ANO ztratilo hejtmanský post, je i největší Středočeský kraj. Dosavadní hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO) vystřídala lídryně Starostů Petra Pecková. Po čtyřech křeslech v radě má STAN a ODS, Piráti drží dvě místa, Spojenci pro Středočeský kraj jedno. Náměstky nově zvolené hejtmanky jsou Martin Kupka (ODS), Věslav Michalik (STAN) a Jiří Snížek (Piráti).

Nové vedení už například rozhodlo o tom, že Středočeský kraj kvůli úsporám od příštího roku zruší žákovské a seniorské jízdné zavedené v minulosti na základě předvolebního slibu ČSSD. Ušetřit také jeho představitelé chtějí zrušením participativního rozpočtu na projekty občanů. Symbolicky pak z budovy krajského úřadu odstranili turnikety, aby byla otevřenější.

Jihočeský kraj

Novým jihočeským hejtmanem se po volbách stal Martin Kuba (ODS). Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši. Dohromady má 29 mandátů z 55 zastupitelů. Podle Kuby je hlavním úkolem kraje zvládnout dopady pandemie koronaviru.

Připravil proto například 800 náhradních lůžek pro zasažené pacienty. Po návratu části žáků do škol také v listopadu obnovil systém školních autobusů, které je vozí.

Plzeňský kraj

V čele Plzeňského kraje jsou na následující čtyři roky ODS s TOP 09 a povolební blok STAN a Pirátů. V 45členném zastupitelstvu mají 25 křesel. Hejtmankou se stala lídryně krajské kandidátky ODS Ilona Mauritzová, poslankyně a zastupitelka města Plzně, která byla do roku 2018 také rektorkou Západočeské univerzity.

Plzeňský kraj v příštím roce kvůli nižším příjmům opraví méně silnic než dosud. Kvůli koronavirové krizi a vládním opatřením příští rok přijde podle dosavadních odhadů zřejmě o stovky milionů korun z daňových výnosů, a nebude tak moci dávat tolik peněz do oprav silnic.

Krajští radní už také schválili 4,5 milionu korun pro Sušickou nemocnici, jejímž zřizovatelem je město. Nemocnice se spádovou oblastí pro více než 40 tisíc obyvatel se potýká s velkými personálními i ekonomickými problémy a město musí hradit miliony korun ztráty.

Ústecký kraj

Hejtmanem Ústeckého kraje se stal Jan Schiller z hnutí ANO. Nahradil komunistu Oldřicha Bubeníčka, který stál v čele kraje osm let. ANO volby v Ústeckém kraji vyhrálo. Na koalici se dohodlo s druhou ODS a Spojenci pro kraj. V zastupitelstvu o 55 členech má koalice 29 hlasů.

Po nastěhování do kanceláře našel nový hejtman Schiller rušičku mikrofonů, jinak také šumový generátor. Krajský mluvčí Martin Volf uvedl, že neaktivní, nepřipojený, morálně i technicky zastaralý přístroj bude zlikvidován jako nepotřebný a neevidovaný materiál.

Nové vedení kraje chce potom vybrat nové ředitele teplického muzea a galerií v Lounech a Litoměřicích. Současní tři ředitelé příspěvkových organizací nastoupili do funkcí 1. září, ředitelem teplického muzea se stal bývalý náměstek hejtmana Zdeněk Matouš (zvolen za ČSSD).

Liberecký kraj

Hejtmanství v Libereckém kraji znovu ovládl Martin Půta, který už potřetí dovedl Starosty pro Liberecký kraj k vítězství. Nadcházející čtyři roky kraj povede koalice, kterou Starostové dohodli s Piráty a ODS.

Zatím se vedení zabývalo především řešením koronavirové krize a přípravou rozpočtu na následující rok. Pomůže například zoologické a botanické zahradě v Liberci i divadlům vyrovnat letošní ztráty ze vstupného způsobené koronavirovými opatřeními. Letos v souvislosti s pandemií covidu-19 schválil kraj podporu do deseti milionů korun, více než polovinu organizace vyčerpaly v souvislosti s jarním uzavřením.

Královéhradecký kraj

Vedení Královéhradeckého kraje má v rukou lídr koalice ODS, STAN a Východočechů Martin Červíček (ODS). Senátor a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici. Kromě zmíněné koalice jsou ve vedení ještě Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj.

Po volbách už vedení stihlo prostřednictvím dozorčí rady Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje odvolat předsedkyni představenstva holdingu Ivanu Urešovou, která ho vedla od letošního 1. března. Ve funkci by ji mohl vystřídat stávající místopředseda Marian Tomášik, který již byl předsedou představenstva před Urešovou.

Pardubický kraj

Hejtmanství v Pardubickém kraji už potřetí za sebou řídí Martin Netolický (ČSSD). Kandidoval za uskupení 3PK –⁠ Pro prosperující Pardubický kraj. V krajské vládě zasedá společně se zástupci ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj (KPK) a STAN.

Do příštího roku chce vedení vstoupit s rozpočtovým provizoriem. Důvodem je nejistota týkající se daňových příjmů samospráv v souvislosti se schválením daňového balíčku, uvedl po úterním mimořádném jednání rady kraje mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Provizorium projedná zastupitelstvo 15. prosince, řádný rozpočet na svém únorovém jednání.

Kraj Vysočina

Novým hejtmanem v Kraji Vysočina zvolili zastupitelé krajského volebního lídra ODS a Starostů pro občany Vítězslava Schreka, ředitele domova pro seniory ve Velkém Meziříčí. Ve vedení kraje nahradil Jiřího Běhounka, který byl za ČSSD hejtmanem tři volební období. Vysočinu v následujících čtyřech letech povede koalice ODS a Starostů pro občany, Pirátů, Starostů pro Vysočinu (STAN a SNK ED), KDU-ČSL a ČSSD.

V rámci řešení koronavirové pandemie už muselo nové vedení kraje požádat armádu o prodloužení výpomoci vojáků v pelhřimovské a třebíčské nemocnici a domově pro seniory Mitrov do 8. prosince. V domově Mitrov bylo podle hejtmana Schreka pořád hodně nakažených klientů a personálu, v třebíčské nemocnici zase obsazená všechna lůžka s plicní ventilací.

Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj získal za nového hejtmana křesťanského demokrata Jana Grolicha. Staré vedení vystřídala po podzimních krajských volbách nová koalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu. Má 37 mandátů mezi 65 zastupiteli.

V boji proti šíření koronaviru kraj nechal otestovat dvě stě učitelů základních a středních škol v Kyjově a Strážnici na Hodonínsku. Antigenní testování bylo dobrovolné, dva lidé z něj vyšli pozitivně, uvedl krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala (ODS). Podle něj šli do karantény a podstoupili klasické PCR testy.

Zlínský kraj

Výrazného lídra KDU-ČSL ve Zlínském kraji Jiřího Čunka vystřídal v hejtmanské židli starosta Rožnova pod Radhoštěm Radim Holiš (ANO). Zlínský kraj teď vede koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 24 hlasů.

Nové vedení Zlínského kraje chce zrušit výběrové řízení na projektanta nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Novou nemocnici prosazoval dřívější hejtman Čunek, zastupitelé stavbu v minulém volebním období schválili, kraj pro ni také vykoupil pozemky a připravil smlouvu s vítězem veřejné zakázky na projektanta, kterou však Čunek nepodepsal. Zástupci nové koalice i před volbami projekt kritizovali.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji se po volbách stal novým hejtmanem lídr Pirátů a STAN a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. Kraj teď vede koalice Pirátů a STAN, Spojenců –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má 32 hlasů.

Rada Olomouckého kraje už například vyslovila nesouhlas se stavbou kanálu Dunaj-Odra-Labe, který by měl vést i přes území kraje. Usnesení o zahájení přípravy na tuto rozsáhlou stavbu přijala 5. října česká vláda.

„Kanál v dnešní době nemá užitkové a ekonomické opodstatnění. Kromě toho je podle odborníků velkou hrozbou pro životní prostředí. Proto si myslím, že bylo správné rozhodnutí jeho výstavbu dále nepodpořit,“ komentoval rozhodnutí krajských radních olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Moravskoslezský kraj

Hejtmanem Moravskoslezského kraje se stal opět Ivo Vondrák z vítězného hnutí ANO, který úřad vedl už v minulém volebním období. Koalice ANO, ODS kandidující společně s TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů.

V rozpočtu na příští rok vedení Moravskoslezského kraje očekává propad příjmů. Plánovaná částka 8,570 miliardy korun je oproti schválenému rozpočtu letošního roku nižší o 1,626 miliardy korun, přičemž kraj předpokládá, že jen ze sdílených daní přijde o více než miliardu korun více do rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy Letiště Leoše Janáčka Ostrava, do dokončení nového Muzea automobilů Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku či do dalších stavebních úprav ve Slezské nemocnici v Opavě.