Krajští zastupitelé zvolili Josefa Suchánka olomouckým hejtmanem. Chce zvýšit politickou kulturu

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl v pátek na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen lídr Pirátů a STAN a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. V čele hejtmanství nahradil Ladislava Oklešťka z ANO, které po říjnových volbách zůstalo spolu s SPD v opozici. Olomoucký kraj povede koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má 32 hlasů.

„Hodláme vykonávat správu Olomouckého kraje férově a transparentně, rozvíjet všechny oblasti Olomouckého kraje a zlepšovat životní podmínky všech jeho obyvatel. Klíčová rozhodnutí hodláme v radě přijímat konsensuálně a přispívat tím ke zvyšování politické kultury v naší zemi,“ uvedl Suchánek, podle kterého budou do rozhodovacích procesů zapojeni i opoziční zastupitelé.

Nové vedení hejtmanství se podle Suchánka bude muset vypořádat s nepříznivými dopady pandemie koronaviru na hospodaření Olomouckého kraje. Zářijové odhady hovořily až o 900milionovém propadu letošních příjmů kraje.

Čtyři náměstci místo sedmi

Podle koaliční smlouvy se snížil počet náměstků hejtmana z dosavadních sedmi na čtyři. Prvním náměstkem hejtmana byl zvolen Ivo Slavotínek (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj) a druhým Dalibor Horák (ODS). Na zbývající dva posty byli zvoleni Jan Šafařík (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj) a Michal Zácha (ODS).

Krajské zastupitelstvo kvůli pandemii koronaviru jedná v sále olomouckého magistrátu za přísných hygienických podmínek. Část zastupitelů se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu. Ze svých domovů se prostřednictvím videokonference jednání účastní i Suchánek a Okleštěk, kteří minulý týden oznámili pozitivní testy na koronavirus.

Koalice Pirátů a STAN podle uzavřené koaliční smlouvy obsadí v jedenáctičlenné krajské radě stejně jako Spojenci – Koalice pro Olomoucký čtyři křesla. Na ODS připadnou tři místa.

V předchozích čtyřech letech v Olomouckém kraji vládlo vítězné ANO společně s ČSSD a ODS. Sociální demokraté se letos do zastupitelstva nedostali.