Pomozte nám sestavit rozpočet, vyzval Netolický Babiše. Chce ho seznámit s realitou

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) dopisem vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby přijel krajské radě pomoci sestavit rozpočet na rok 2021. Reaguje tak na propady v příjmech samospráv, které mohou podle něj dosáhnout až 25 procent oproti původním předpokladům. Snížení může mít kromě omezení dotační politiky vliv na připravované velké investice, uvedl v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Vedení kraje uvažuje i o tom, že do příštího roku vstoupí s rozpočtovým provizoriem.

Hejtman premiéra kontaktoval již v pátek prostřednictvím SMS zprávy a v pondělí jej oficiálně pozval do Pardubického kraje, aby pomohl sestavit krajský rozpočet na rok 2021 a střednědobý výhled na léta následující.

„Pan premiér k mému překvapení opět na tiskové konferenci zmínil, že kraje nejsou fér a peněz mají dost. Rád pana premiéra seznámím s realitou a budu se těšit na rady, doporučení a podněty, jak máme s kolegy postupovat,“ vysvětluje Netolický.

V dopise popisuje aktuální finanční situaci Pardubického kraje. Predikce ministerstva financí ze září loňského roku počítala na letošek pro kraj s daňovými příjmy 4,7 miliardy korun, upravená predikce z letošního listopadu s 4,1 miliardy korun.

Netolický chce kompenzace pro samosprávy

Podle Netolického při započtení zrušení superhrubé mzdy bez náhrady pro obce a kraje bude částka činit pouze 3,4 až 3,5 miliardy korun, což je proti předpokladům pokles o 1,2 miliardy jen pro letošní rok. Kraj by nebyl schopen připravit a uskutečnit nové investiční akce ani s pomocí otevřeného dvoumiliardového úvěru u Evropské investiční banky, pouze dokončit zahájené.

Hejtman zmínil nezbytnost doplnění daňového balíčku kompenzacemi pro územní samosprávné celky. „Pokud se má naše země ze stávající krize proinvestovat a maximálně udržet spotřebu vládního sektoru, aby dopad na HDP byl co možná nejmenší, tak se bez kompenzací neobejdeme,“ zdůrazňuje Netolický.

Pardubický kraj má pro období 2021 až 2027 v zásobníku 171 projektů, na něž chce získat evropské dotace, s celkovými náklady 12 miliard korun. Bez kompenzací budou podle kraje ohroženy nejen vlastní investice, ale i ty s evropskou podporou.