Plzeňský kraj povede Ilona Mauritzová z ODS

Do čela Plzeňského kraje zastupitelé zvolili Ilonu Mauritzovou (ODS). Poslankyně a zastupitelka města Plzně byla do roku 2015 také rektorkou Západočeské univerzity. Občanští demokraté budou v regionu vládnout spolu s TOP 09, STAN a Piráty. Tato koalice má v zastupitelstvu 25 mandátů ze 45.

Mauritzová získala 28 hlasů zastupitelů. Proti bylo 13 zastupitelů, z toho všech dvanáct zastupitelů ANO, které krajské volby vyhrálo. Čtyři zastupitelé za KSČM a SPD se hlasování zdrželi.

ANO to zdůvodnilo tím, že má pro nového hejtmana dvě kritéria. „Měl by ho nominovat vítěz voleb, a zároveň by to měla být osoba, která získala nejvíce preferenčních hlasů. Paní Mauriztová nesplňuje ani jedno hledisko,“ řekl Petr Vanka z opozičního hnutí. Nejvíce preferenčních hlasů v regionu získal exhejtman a lídr STAN Josef Bernard.

Ten bude podle koaliční smlouvy prvním náměstkem Mauritzové. Další tři posty náměstků připadnou jednotlivým koaličním uskupením. ODS a TOP 09 budou mít v devítičlenné radě celkem pět křesel, STAN i Piráti po dvou.

Čtyři náměstci budou uvolnění a tři neuvolnění, z radních bude uvolněný jeden. „Nelíbí se nám vysoký počet náměstků,“ namítá zastupitel KSČM Jiří Valenta. Podle něj začínal kraj v roce 2000 se třemi náměstky a jejich počet každé čtyři roky stoupal. Domnívá se, že je to tím, že náměstek bere o 16 tisíc korun více než krajský radní.

Prioritou je koronakrize, říká Mauritzová, poslanecký mandát obhajovat nehodlá

„První prioritou je zvládnutí koronavirové krize. Největším problémem jsou ohrožení senioři, které potřebujeme chránit,“ konstatovala po svém zvolení Mauritzová. Kraj chce dle jejích slov co nejrychleji zdokonalit komunikaci, aby seniorům uměl vysvětlovat veškerá nutná protiepidemická opatření a zvýšit bezpečí v seniorských domech.

S ředitelem krajské hygienické stanice chce hejtmanka prověřit dodržovaní hygienických norem a zásad v domovech. „Aby měli dostatečné množství všech ochranných pomůcek, aby tam bylo prostředí pro seniory bezpečné,“ řekla.

K mandátu ve sněmovně Mauritzová uvedla, že chce vykonávat funkci hejtmanky na plný úvazek. „V žádném případě nebudu kandidovat v roce 2021 do Poslanecké sněmovny. A zároveň se o tom, jakým způsobem bych mohla ukončit svůj mandát, poradím na regionální radě ODS a zároveň v naší nové radě kraje,“ dodala.

Rozdělení postů ve vedení kraje

Mauritzová bude mít v gesci zdravotnictví. „Dnešní zdravotnický holding je oddělený od nemocnic. Chtěli bychom více propojit tuto koordinační činnost s našimi šesti krajskými nemocnicemi,“ nastínila. Chystá se řešit například sušickou nemocnici, která se potýká s finančními i personálními problémy.

První náměstek Bernard má na starosti regionální rozvoj, životní prostředí a fondy EU. Bude také statutárním zástupcem hejtmanky, který povede kraj v případě její nepřítomnosti.

STAN má ještě uvolněného náměstka pro dopravu, jímž se stal znovu Pavel Čížek. Dalším uvolněným náměstkem pro sociální věci je Rudolf Špoták z Pirátů, jejich další zástupce Pavel Hais bude jako neuvolněný náměstek řídit oblast digitalizace a IT. Piráti jsou v novém zastupitelstvu nováčky.

ODS má dále neuvolněného náměstka pro ekonomiku, majetek a investice, kterým je Pavel Karpíšek, senátor za ODS a starosta Vejprnic. Dalším neuvolněným náměstkem pro školství a sport byl zvolen Rudolf Salvetr, starosta Klatov.

Marcela Krejsová, dosavadní náměstkyně pro ekonomiku a pověřená hejtmanka, bude jako jediná radní řídit cestovní ruch a podnikání jako uvolněná. Krejsovou jako jedinou podpořilo hnutí ANO, které jinak při volbě náměstků nehlasovalo nebo bylo proti. TOP 09 získala post uvolněného náměstka pro kulturu a památkovou péči, jímž se stane Marek Ženíšek.

Ilona Mauritzová jako vystudovaná učitelka občanské nauky a tělesné výchovy trénovala sjezdové lyžování a plavání, později přednášela v Praze a Plzni pedagogiku a didaktiku budoucím trenérům. Začátkem 90. let se zaměřila na vzdělávání pro zdravotnické profese, v roce 1991 založila a poté vedla soukromou střední a později vyšší odbornou zdravotnickou školu v Plzni.

V roce 2002 založila soukromou Vysokou školu zdravotnickou, která se o šest let později jako Fakulta zdravotnických studií začlenila do Západočeské univerzity v Plzni; Mauritzová ji vedla jako děkanka, poté byla mezi roky 2011 a 2015 rektorkou ZČU, po skončení mandátu se na čas vrátila do čela fakulty.

Po nástupu do čela ZČU se Mauritzová potýkala mimo jiné s problémy kolem plzeňské právnické fakulty. „Zvažuji všechny možnosti. Jednou z nich je i krajní řešení: fakultu zavřít úplně. Ale z úcty k práci, kterou zde profesoři Eliáš, Válková i mnozí další udělali, a s odpovědností vůči všem studentům o tom zatím neuvažujeme,“ řekla tehdy.

Do politiky se zapojila v roce 2017, kdy jako nestraník vedla sněmovní kandidátku ODS v Plzeňském kraji a stala se poslankyní. O rok později – už jako členka občanských demokratů – úspěšně kandidovala do zastupitelstva Plzně, v krajských volbách 2020 vedla kandidátku ODS v kraji.

Vystudovala Pedagogickou fakultu v Plzni, kde získala i „malý doktorát“, habilitovala na Vysoké škole zdravotnictví a sociální péče v Bratislavě. 

Zdroj: ČTK

Ilona Mauritzová
Zdroj: ČTK