Osm let komunistické vlády v Ústeckém kraji skončilo, Bubeníčka vystřídal Schiller z ANO

Po osmi letech vlády Oldřicha Bubeníčka (KSČM) má Ústecký kraj nového hejtmana. Zastupitelé na svém ustavujícím zasedání zvolili Jana Schillera (ANO), dostal i hlasy některých opozičních zastupitelů. Další posty si rozdělili zástupci koaličních ANO, ODS a Spojenců za kraj (TOP 09, Zelení, SNK-ED, JsmePRO).

V Ústeckém kraji patřil posledních osm let hejtmanský post zástupci KSČM – pro komunisty šlo o jeden z největších porevolučních úspěchů. Nyní ale definitivně skončil, vlády se chopila koalice ANO, ODS a Spojenců pro Ústecký kraj. Na úvod ustavujícího zasedání zvolili noví zastupitelé hejtmanem Jana Schillera.

Koalice má 29 hlasů, Schiller jich však dostal 35. Většina opoziční zastupitelů se zdržela, ovšem dva – Jan Paparega (Lepší sever) a Marek Hrvol (Lepší sever) hlasovali proti tomu, aby se Jan Schiller stal hejtmanem. Paparega je mosteckým primátorem a Hrvol jeho náměstkem, Schiller je v Mostě opozičním zastupitelem.

Mostecký rodák Jan Schiller vystudoval Fakultu životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem a Hornicko-geologickou fakultu VŠB-TUO v Ostravě. Pracoval ve společnosti Alfa Term Most, zprvu měl na starost tepelné hospodářství, později se mimo jiné podílel na stavbách čistíren odpadních vod. Před vstupem do ANO před polovinou desetiletí nebyl politicky činný. V roce 2014 se stal mosteckým zastupitelem, necelý rok zasedal i v městské radě. V roce 2017 se stal poslancem, ve sněmovně působí ve výborech pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pro životní prostředí a v komisi pro kontrolu GIBS. V roce 2020 kandidoval jako lídr ANO v Ústeckém kraji, po jasném volebním vítězství dohodl koalici a pro sebe křeslo hejtmana.

Krajští zastupitelé zvolili i Schillerovy náměstky. První náměstkyní by měla příští čtyři roky být Lubomíra Mejstříková (za ANO). Nejvýše postaveným členem rady z koaliční ODS bude další náměstek Jiří Kulhánek, náměstkem za Spojence za kraj se stal Jiří Řehák (JsmePRO). Pro zvolení Mejstříkové a Kulhánka hlasovalo 29 koaličních zastupitelů, Řehák dostal stejně jako hejtman Schiller hlasy 35 zastupitelů.

Zvolení Lubomíry Mejstříkové na druhý nejvyšší post v kraji neodpovídá tomu, co stojí v koaliční smlouvě. Podle ní se měl prvním náměstkem stát Marian Čapek (ANO). Jan Schiller ozřejmil, že se Čapek vzdal kandidatury. Je radním ve Varnsdorfu, a přestože nebyl obviněn v kauze s radary, nechtěl podle Schillera, aby bylo nové vedení kraje s kauzou spojováno.

Z jedenácti radních je devět uvolněných. Jako neuvolnění budou nové funkce vykonávat náměstek Kulhánek a radní pro dopravu Marek Hrabáč (ANO). Kulhánek je zároveň starostou Kadaně a Hrabáč chomutovským primátorem. Funkce ve městech si chtějí ponechat, shodně uvedli, že nemají problém práci pro kraj a pro město skloubit.

Naopak hejtman Schiller, který dosud byl poslancem, se mandátu vzdá. Avizoval, že tak učiní ke konci roku, aby ještě byl u projednávání zákonu o odpadech, který do sněmovny vrátili senátoři a u něhož je Schiller zpravodajem.

Zastupitelstvo ještě není kompletní, slib zatím složilo 54 jeho členů z 55 zvolených. Zastupitel Jaromír Kohlíček (KSČM) se omluvil, slib složí na nejbližším dalším zastupitelstvu.

Zdravotnictví na prvním místě

Jan Schiller po svém zvolení ocenil dobrou spolupráci s Oldřichem Bubeníčkem v období mezi volbami a ustavujícím zasedáním zastupitelstva. Z problémů kraje se chce v první řadě zabývat situací zdravotníků v regionálních nemocnicích. Ti jsou zaměstnanci Krajské zdravotní, přičemž zdravotníci, kteří dostali odměnu za práci během jarní fáze pandemie, již na podzim žádný další příplatek nedostali.

Chybou podle Schillera bylo, že peníze nedostali přímo z Krajské zdravotní, ale prostřednictvím příspěvku kraje. „To musíme nyní napravit,“ uvedl. „Budou muset najít prostředky v Krajské zdravotní, budou jim to muset nahradit,“ řekl.

Po společné vládě ČSSD vypadla ze zastupitelstva, komunisté výrazně oslabili

Dosavadní koalice pokračovat nemohla i proto, že se sociální demokraté do krajského zastupitelstva vůbec nedostali, komunisté významně oslabili. Kromě nich a SPD jsou nyní v opozici STAN, Piráti a uskupení Lepší sever.

Při koaličním vyjednávání se od počátku zdálo jasné, že v novém vedení kraje budou zástupci ANO a ODS, původně ale vyjednávali o spolupráci se STAN. Nakonec ale jednání se Starosty zastavili a místo nich se dohodli se Spojenci.