Královéhradecký kraj má nové vedení, hejtmanem je Červíček

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje se stal lídr koalice ODS, STAN a Východočeši Martin Červíček (ODS). Na ustavujícím jednání ho zastupitelé zvolili většinou 29 z 45 hlasů. Senátor, bývalý policejní ředitel a dosavadní první náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství v čele hejtmanství nahradil Jiřího Štěpána z ČSSD, která po říjnových volbách skončila v opozici.

„Prvním úkolem pro nové vedení kraje bude revidovat všechny kapitoly rozpočtu, avšak s cílem zachovat co možná nejvyšší míru investic, které souvisí s rozvojem a zaměstnaností kraje,“ řekl v nominačním projevu Červíček.

Podle něj bude nejdůležitější zvládnout situaci v souvislosti s epidemií koronaviru. „To znamená, že se budeme muset intenzivně věnovat stabilizaci a přípravě na další období především ve zdravotnictví a sociální oblasti. Kromě těchto operativních věcí nás čekají i systémové záležitosti, především s ohledem na ekonomický vývoj, na výpadky příjmů z takzvaných sdílených daní,“ konstatoval nový hejtman.

Jedním z prvních úkolů nového vedení kraje bude i projednání rozpočtu a možností, které se nabízejí s ohledem na investice. „Chceme udržet rozvoj obcí a kraje, a to bude naprosto klíčová otázka,“ zdůraznil Červíček.

Jasno je o náměstcích a radě

Nový hejtman bude mít pět náměstků, končící Štěpán měl čtyři. Prvním statutárním náměstkem pro investice, informační technologie a inovace se stal Pavel Bulíček (Piráti), druhým statutárním náměstkem poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), jenž bude řídit životní prostředí a zemědělství. Náměstkyní hejtmana pro sociální věci, cestovní ruch a kulturu je Martina Berdychová (Východočeši) a náměstkem pro finance Rudolf Cogan (STAN). Náměstkem pro školství a sport zastupitelé zvolili Arnošta Štěpánka (Piráti).

Radním pro dopravu a majetek byl zvolen Václav Řehoř (ODS) a radním pro regionální rozvoj a dotace Adam Valenta (Piráti). Zdravotnictví povede lékař a bývalý primátor Hradce Králové Zdeněk Fink (HDK).

Nová rada kraje má devět členů, po čtyřech radních obsadí koalice ODS, STAN a Východočeši, tři Piráti a po jednom radním má Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj. Z devíti radních bude osm uvolněných, tedy placených – hejtman, čtyři náměstci a další tři členové rady. Neuvolněným náměstkem bude poslanec Pavel Bělobrádek.

Jelikož Martin Červíček je zároveň senátorem, bude mu ze zákona snížena odměna zhruba o 40 procent.

Zastupitelstvo bude mít 12 výborů, stejně jako v minulém období. Placenými předsedy výborů se stali dva, pro dopravu Aleš Dohnal (Piráti) a předseda kontrolního výboru opoziční zastupitel Jaromír Dědeček (ANO).

Krajské zastupitelstvo kvůli pandemii koronaviru jedná v sále zastupitelstva za přísných hygienických podmínek. Dvě zastupitelky se jednání účastní na dálku pomocí internetového videopřenosu.

Na vládnoucí koalici se po říjnových volbách dohodli zástupci vítězné koalice ODS, STAN Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu mají většinu 27 hlasů.

V Královéhradeckém kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.

Martin Červíček vystudoval bezpečnostně-právní studia na Policejní akademii v Praze (2000) a sociální pedagogiku na Univerzitě v Hradci Králové (2005).

Od roku 1990 Červíček působil u policie, kde prošel různými funkcemi v uniformované i kriminální policii. Do roku 2007 vedl okresní kriminální policii v Náchodě, v letech 2007 až 2008 stál v čele republikové dopravní policie a od října 2008 do března 2011 byl ředitelem Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy.

Od března 2011 do srpna 2012 byl náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování a v roce 2012 se stal policejním prezidentem po Petru Lessym. V lednu 2014 rozhodla poradní komise, že Červíček byl do funkce policejního prezidenta jmenován neoprávněně a ministr vnitra v demisi Martin Pecina jej odvolal. Poté byl Červíček šéfem krajské policie v Hradci Králové.

Členem ODS je Červíček od roku 2016. Od roku 2014 je zastupitelem obce Vysokov na Náchodsku. O dva roky později se stal zastupitelem a prvním náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje za ODS. V říjnu 2018 byl zvolen senátorem za Náchod.

Zdroj: ČTK

Senátor Martin Červíček
Zdroj: ČT24/ČTK