V Královéhradeckém kraji bude vládnout čtyřkoalice s hejtmanem Červíčkem z ODS

Události: V Královehradeckém kraji bude hejtman Martin Červíček (zdroj: ČT24)

Zástupci koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES) v pondělí odpoledne podepsali koaliční smlouvu. V krajském zastupitelstvu čítajícím 45 členů budou mít většinu 27 hlasů. Budoucí hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) bude mít pět náměstků, dosavadní hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) má náměstky čtyři.

V radě kraje bude mít po čtyřech postech koalice ODS, STAN, Východočeši, tři Piráti a po jednom radním Koalice pro Královéhradecký kraj a Spojenci pro Královéhradecký kraj.

Prvním statutárním náměstkem pro investice, informační technologie a inovace bude Pavel Bulíček (Piráti), druhým statutárním náměstkem Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ten by měl řídit životní prostředí a zemědělství.

Ustavující zastupitelstvo by se mohlo sejít 2. listopadu v 10:00. „Byli bychom rádi, aby byla ustanovena rada a abychom byli schopni ustanovit jednotlivé výbory a předsedy výborů,“ prohlásil Červíček.

Dostavba nemocnic, rozvoj dopravy

Koalice v nadcházejícím volebním období chce mít zajištěný odpovídající objem investic, zaměří se také na dostavbu krajských nemocnic, rozvoj sociálních služeb nebo dopravy.

„Chtěli bychom si jednoznačně říci, jaké priority s ohledem na ekonomiku si budeme moci dovolit, a mít čtyřletý plán toho, co koalice zvládne. Máme obrovskou ambici správně řídit kraj. S ohledem na mimořádné okolnosti současnosti to ale bude nelehká mise,“ uvedl Červíček.

Náměstkyní hejtmana by měla zůstat Martina Berdychová (Východočeši), místo školství by ale měla vést sociální věci, cestovní ruch a kulturu. Náměstkem hejtmana pro finance by měl být Rudolf Cogan (STAN), který stejnou oblast dosud vede z pozice radního. Náměstkem hejtmana pro školství a sport bude Arnošt Štěpánek (Piráti).

Radním pro dopravu a majetek bude Václav Řehoř (ODS), který dosud vedl investice a majetek. Radním pro regionální rozvoj a dotace by měl být Adam Valenta (Piráti). Zdravotnictví by měl vést lékař a bývalý primátor Hradce Králové z let 2010 až 2018 Zdeněk Fink (HDK).

Podle Červíčka bude druhý náměstek Bělobrádek, který je zároveň poslancem, působit v radě jako neuvolněný náměstek. „I já jsem byl v minulosti neuvolněným náměstkem. Samozřejmě s ohledem na moji roli senátora bude podle zákona odpovídajícím způsobem snížen plat hejtmana,“ dodal Červíček.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj. Dva mandáty má SPD.

V Královéhradeckém kraji poslední čtyři roky vládla pětičlenná vládní koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, koalice Starostů a Východočechů a TOP 09.