Obří Falcon Heavy odstartoval poprvé za tři roky. Nese náklad amerických vojenských družic

Raketa Falcon Heavy soukromé společnosti SpaceX v úterý odstartovala z floridského Mysu Canaveral na první misi po třech letech. Společnost Elona Muska posílá na oběžnou dráhu skupinu satelitů pro Vesmírné síly, novou složku americké armády založenou Donaldem Trumpem.

Nosná raketa Falcon Heavy je v současnosti nejsilnější užívanou raketou. Skládá se ze tří upravených, k sobě připoutaných prvních stupňů rakety Falcon 9. Falcon 9 je v prvním stupni vybaven devíti motory, Falcon Heavy jich má tedy trojnásobek.

Stejně jako Falcon 9 jsou první stupně Falconu Heavy navrženy tak, aby po startu mohly přistát vertikálně a v budoucnu byly znovu použity. V případě úterní mise se ale na Zemi vrátily vcelku jenom dva vnější boostery, a to zcela plánovaně. 

Tato mise je totiž velmi náročná, musí vynést náklad na vzdálenou geostacionární dráhu. Centrální booster se tak zřítil do moře, samozřejmě v místech, kde není riziko, že by mohl někomu nebo něčemu uškodit.

Mise pojmenovaná USSF-44 je teprve čtvrtou misí Falconu Heavy v historii a první od června 2019. Při svém debutu v roce 2018 vyslala raketa do vesmíru jako zkušební náklad červený sportovní vůz Tesla, další společnosti Elona Muska.

Raketa má ale před sebou nabitý program – odklad letů je způsobený hlavně zpožděním dodávek družic od zákazníků.

Budoucnost patří Starshipu

Společnost SpaceX a její generální ředitel Musk se v posledních letech intenzivně zaměřují na vývoj Starshipu, ještě větší a opakovaně použitelné rakety, která má časem nahradit flotilu Falconů.

SpaceX doufá, že Starship poprvé vynese náklad na oběžnou dráhu už letos v prosinci.