Záchrana nosorožců je o kousek blíž. Vědcům se podařilo vytvořit dvě nová embrya

Během dvou zákroků mezi říjnem 2021 a únorem 2022 se týmu BioRescue podařilo vytvořit dvě nová embrya severního bílého nosorožce, čímž se jejich celkový počet zvýšil na čtrnáct.

Samičí pohlavní buňky (oocyty) byly v říjnu a v lednu odebrány samici severního bílého nosorožce Fatu v rezervaci Ol Pejeta v Keni a embrya poté vytvořena v laboratoři Avantea v Itálii. Obě embrya byla zmrazena a v dohledné době čekají na vložení do náhradních samic nosorožce bílého jižního.

Znovu a lépe

Procedury z října 2021 a ledna 2022 v Ol Pejetě představují už sedmý a osmý úspěšný odběr oocytů. Podařil se mezinárodnímu týmu vědců a ochránců přírody ze Safari Parku Dvůr Králové, Leibnizova institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat, Kenya Wildlife Service, Wildlife Research and Training Institute a Ol Pejety.

Experti při odběru vajíček
Zdroj: „BioRescue / Jan Zwilling

Během osmi zákroků se týmu povedlo získat od Fatu a její matky Nájin celkem 119 oocytů – výsledkem je 14 embryí, první v roce 2019. Vzhledem k tomu, že tato embrya pocházejí výhradně z oocytů od Fatu, se tým BioRescue rozhodl v loňském roce po zvážení všech etických aspektů zcela ukončit jejich odběr od druhé, méně úspěšné nosorožčí samice Nájin.

Po posledních odběrech byly oocyty Fatu letecky přepraveny do laboratoře Avantea v Cremoně v Itálii, kde došlo k jejich dozrání, oplodnění, vytvoření embryí a následné kryoprezervaci.

Obě nejnovější embrya byla vytvořena s použitím spermatu severního bílého nosorožce Angalifu. Celkem je nyní v tekutém dusíku uloženo 14 embryí, 11 z nich je od samice Fatu a samce Suniho a 3 embrya jsou od Fatu a samce Angalifu.

Proč získávat embrya?

Větší počet embryí zvyšuje pravděpodobnost narození mláděte severního bílého nosorožce. Cílem týmu BioRescue je pravidelně opakovat odběr oocytů od Fatu a vytvářet tak nová embrya, dokud to bude možné a zodpovědné s ohledem na zdraví Fatu a šance na úspěch.

Celkový postup v projektu vědci pravidelně konzultují s Laboratoří etiky veterinárního lékařství a ochrany zvířat na Padovské univerzitě, která provádí hodnocení etických rizik každého zákroku týmu.

Proč zachraňovat nosorožce?

Nosorožci bílí severní jsou nejohroženějšími savci současnosti. V přírodě byli naposledy spatřeni v roce 2007 a dnes jsou na světě známy pouze dvě samice. Obě žijí v lidské péči v Ol Pejetě, patří ale dvorskému safari parku. Právě on je tedy jedním z hlavních hybatelů snah o záchranu těchto velkých savců.