Expedice objevila u Antarktidy obří kolonii ryb. Má 60 milionů hnízd a je větší než Brno

Němečtí polárníci při průzkumu jižní části Weddellova moře objevili obří kolonii ryb, které jsou schopné přežívat v tomto extrémních prostředí. Kolonie zaujímá plochu nejméně 240 kilometrů čtverečních a zahrnuje nejméně 60 milionů aktivních hnízd ryb, které se česky jmenují ledovky. Velikost kolonie i počet jejích obyvatel vědce překvapil - je to podle nich důkaz toho, jak málo ještě lidstvo zná tyto oblasti.

„Už v minulosti jsme pozorovali několik desítek kolonií těchto ryb v Antarktidě - ale tahle je jednoznačně největší,“ uvedl Autun Purser z Institutu Alfreda Wegenera v německém Bremerhavenu.

Purser a jeho kolegové narazili na gigantickou kolonii, kde se líhnou mladé ryby, při průzkumu Filchnerova ledového šelfu pomocí systému OFOBS. „V podstatě se jedná o velké tažené zařízení o hmotnosti jedné tuny, které vlečeme za ledoborcem RV Polarstern rychlostí jeden až čtyři kilometry za hodinu,“ vysvětluje vědec. „Vlečeme ho ve výšce asi 1,5 až 2,5 metru nad mořským dnem a zaznamenáváme videa i akustické údaje.“

Výzkumníky tato oblast mořského dna obzvláště zajímala, protože věděli, že se v ní nachází teplý pramen, díky kterému má okolní voda teplotu asi o dva stupně Celsia vyšší než okolí. Doufali, že tam narazí na něco zajímavého, ale pohled, který se jim otevřel, byl zcela nečekaný.

Většina hnízd, která odhalili, byla obsazena jedinou dospělou rybou, která hlídala více než 1 700 jiker. V hnízdní kolonii a její blízkosti také vědci pozorovali spousty uhynulých ryb, což naznačuje, že ryby hrají důležitou roli v potravním řetězci celé oblasti. I když je třeba provést další studie, předpokládají, že kolonie je hojně využívána predátory, jako jsou například tuleni.

„Spousta tuleňů Weddellových tráví většinu času v těsné blízkosti rybích hnízd,“ vysvětluje Purser. „Víme to z historických záznamů i z čerstvých údajů o sledování z naší plavby. Hnízda se nacházejí přesně v místech, kde dochází k přílivu teplejší vody. Může to samozřejmě být jenom náhoda, takže musíme provést další výzkumy. Zatím ale pozorované údaje o tuleních ukazují, že se opravdu potápějí do hloubek, v jakých jsme našli rybí hnízda, takže z nich opravdu mohou získávat potravu.“

Ledoborec Polarstern
Zdroj: Reuters

Hnízda sledují kamery

Podle vědců tento objev odhalil celosvětově unikátní ekosystém. Rádi by celou oblast nechali vyhlásit jako regionální chráněnou mořskou oblast v Jižním oceánu pod hlavičkou Úmluvy o ochraně živých mořských zdrojů v Antarktidě.

Tým na místě rozmístil dva kamerové systémy, které budou hnízda ledovek sledovat až do návratu výzkumné lodi. Doufají, že fotografie pořízené několikrát denně přinesou nové poznatky o fungování tohoto nově objeveného ekosystému.