Čeští vědci objevili neznámý druh švába. Dostal jméno po předchůdci Zikmunda a Hanzelky

Vědci z ČZÚ pojmenovali nově objevený druh švába (zdroj: ČT24)

V roce 2016 objevili vědci v Indonésii zatím nepopsaného jeskynního švába. Teď zoologové z České zemědělské univerzity potvrdili, že jde skutečně o nový, doposud nepopsaný druh. Pojmenovali jej po zoologovi, který v době první republiky procestoval velkou část světa a ze svých cest přivážel cenné biologické exponáty.

Nový druh švába se jmenuje latinsky Nocticola baumi, české jméno zatím nedostal, nemá ho totiž žádný druh z čeledi Nocticola. Poprvé ho na stěně jeskyně na ostrově Nová Guinea zdokumentovala česká expedice. Jde o endemický druh, což znamená, že se nevyskytuje nikde jinde než právě v této jeskyni.

Jde o tvora, který je svému prostředí dokonale přizpůsoben: „Nevidí a smysly mu nahrazuje hmat. Má velice dlouhá tykadla. Jeho objevem jsme zaplnili mezeru v našich znalostech o rozšíření tohoto rodu,“ uvádí zoolog Jiří Patoka z katedry Zoologie a rybářství ČZU v Praze.

Že jde o samostatný druh, potvrdila genetická analýza a další zkoumání, na kterém se podíleli i odborníci z Filipín a Indonésie.

Zapomenutý hrdina

Vědci se rozhodli pojmenovat nový druh po doktoru Jiřím Baumovi, českém cestovateli a zoologovi, který na začátku 20. století procestoval velkou část světa a výrazně například obohatil zoologické sbírky Národního muzea. „Považujeme za důležité si připomínat osobní odvahu tohoto člověka. Na jeho počest jsme tento nový druh pojmenovali,“ vysvětluje Patoka.

Jiří Baum
Zdroj: Wikimedia Commons

Ve dvacátých letech procestoval Baum Jižní Ameriku i Brazílii nebo jihovýchodní Asii. Ve třicátých letech pak dlouho před Miroslavem Zikmundem a Jiřím Hanzelkou podnikl vozem Tatra cestu napříč Afrikou. Baum sbíral přírodniny, psal cestopisy a točil i filmy. 

I když byl židovského původu a přestože ho rok 1938 zastihl v jižní Africe, rozhodl se vrátit do vlasti a zapojit se do protinacistického odboje. Zatčen byl v roce 1943. Prošel Terezínem, Osvětimí a zemřel následující rok ve Varšavě.