Čína vyšle do vesmíru tři kosmonauty, budou stavět Nebeský palác

V pátek večer odletí z kosmodromu Ťiou-čchüan tři čínští kosmonauti, kteří budou pokračovat v budování nové čínské orbitální stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Po osmi letech přitom bude v čínské vesmírné misi opět žena.

Účastníci této výpravy by měli překonat čínský rekord v délce pobytu člověka ve vesmíru. O podrobnostech informoval náměstek ředitele čínského vesmírného programu Lin Si-čchiang.

Loď Šen-čou 13 s kosmonauty vynese z Ťiou-čchüan na východě Číny raketa Dlouhý pochod 2F v 18:23 SELČ, což bude 23 minut po půlnoci na sobotu místního času. Tříčlennou posádku tvoří 55letý Čaj Č'-kang, který je velitelem, 41letá kosmonautka Wang Ja-pching a její rovněž 41letý kolega Jie Kuang-fu. Wang bude nejen první ženou, která zavítá na novou čínskou vesmírnou stanici, ale také první Číňankou ve vesmíru od roku 2013.

Raketa Dlouhý pochod 2F připravená na rampě
Zdroj: CNSA

Půl roku v kosmu

Trojice má na oběžné dráze strávit šest měsíců. Tak dlouho v kosmu nepřetržitě dosud nepobýval žádný čínský kosmonaut. Čaje, Jiea a Wang během té doby čeká vedle různých vědeckých experimentů další zprovozňování základního modulu stanice Tchien-che (Nebeská harmonie), který Čína poslala na oběžnou dráhu na jaře. Práce budou zahrnovat i přípravu modulu na připojení zbývajících dvou částí stanice. V rámci těchto prací jsou naplánovány také výstupy posádky do otevřeného kosmu.

Nebeský palác na výstavě v Pekingu
Zdroj: Tingshu Wang/Reuters

Čína vypustila Tchien-che 28. dubna a v květnu tam nákladní loď dopravila zásoby paliva, jídla a vybavení. První, tříčlenná posádka přiletěla 17. června a následující tři měsíce základní modul oživovala, testovala a připravovala na budoucí rozšiřování stanice. 

Příští rok by se k základnímu modulu měly přidat moduly Wen-tchien a Meng-tchien. K úplnému dokončení orbitálního komplexu je podle čínských zdrojů potřeba podniknout celkem jedenáct misí, z toho čtyři s lidskou posádkou. Pátečním startem budou dvě na letošek plánované výpravy lidí splněny. Dokončená čínská orbitální stanice bude mít přibližně pětinovou hmotnost ve srovnání s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).