TÉMA

Nebeská harmonie

Kosmické smetí narušilo Nebeskou harmonii. Tchajkonauti museli do volného prostoru

Posádka čínské vesmírné stanice musela během letošní zimy provést dva výstupy do kosmu. Cílem byla oprava solárních panelů základního modulu – poškodil je vesmírný odpad. Informovala o tom čínská státní agentura Nová Čína, podle níž byly opravy úspěšné.
26. 4. 2024|

Čínští kosmonauti dorazili do Vesmírného paláce, budou jej připravovat na rozšíření

Čínská loď Šen-čou 13 úspěšně přistála s tříčlennou posádkou na základním modulu budované čínské vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Let z čínského kosmodromu Ťiou-čchüan trval zhruba šest a půl hodiny.
16. 10. 2021|

Čína vyšle do vesmíru tři kosmonauty, budou stavět Nebeský palác

V pátek večer odletí z kosmodromu Ťiou-čchüan tři čínští kosmonauti, kteří budou pokračovat v budování nové čínské orbitální stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Po osmi letech přitom bude v čínské vesmírné misi opět žena.
15. 10. 2021|

Čína slaví, tři kosmonauti se úspěšně vrátili z nejdelší mise

Tři čínští kosmonauti se v pátek ráno bezpečně vrátili na Zemi poté, co strávili 90 dnů na čínské vesmírné stanici. Pro tuto zemi šlo o nejdelší kosmickou misi.
17. 9. 2021|

Čína úspěšně dopravila na svou novou vesmírnou stanici první lidskou posádku

Čína ve čtvrtek úspěšně dopravila tříčlennou posádku na svou nově budovanou vesmírnou stanici. Šlo o start prvního čínského pilotovaného kosmického plavidla za posledních téměř pět let. Posádka stráví na stanici tři měsíce.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 06:13|

Čína vyšle na svou vesmírnou stanici tři kosmonauty. Raketa už je připravená na rampě

Čína ve středu přesunula na startovací rampu raketu Dlouhý pochod 2F, která by měla příští týden vynést na novou čínskou vesmírnou stanici první tři kosmonauty. Na orbitální stanici mají strávit tři měsíce, během nichž se budou věnovat stavebním pracem, údržbě, vědeckým experimentům a plánují i výstupy do volného prostoru.
10. 6. 2021|

Zásobovací loď se na orbitě připojila ke vznikající čínské vesmírné stanici

K základnímu modulu budoucí čínské vesmírné stanice se v noci na neděli připojila bezpilotní zásobovací loď s vybavením pro astronauty a palivem. S odvoláním na čínské zdroje o tom informovaly agentury Reuters a AP. Dokončení orbitálního komplexu je plánované na příští rok.
29. 5. 2021Aktualizováno30. 5. 2021, 07:52|

Trosky velké čínské rakety se zřítí na Zemi. Vědci nevědí ani kam, ani kdy

Trosky rakety Dlouhý pochod 5B, která minulý týden vynesla do vesmíru základní modul budoucí čínské orbitální stanice, dopadnou na Zemi neznámo přesně kam ani kdy. Informoval o tom server SpaceNews.
5. 5. 2021|