Zásobovací loď se na orbitě připojila ke vznikající čínské vesmírné stanici

K základnímu modulu budoucí čínské vesmírné stanice se v noci na neděli připojila bezpilotní zásobovací loď s vybavením pro astronauty a palivem. S odvoláním na čínské zdroje o tom informovaly agentury Reuters a AP. Dokončení orbitálního komplexu je plánované na příští rok.

Nákladní loď Tchien-čou-2 (Nebeská loď-2) na modulu Tchien-che (Nebeská harmonie) podle státní agentury Nová Čína zakotvila okolo páté hodiny ranní pekingského času (v sobotu 23:00 SELČ), tedy asi osm hodin poté, co se vznesla z ostrova v Jihočínském moři. Na oběžnou dráhu ji vynesla raketa Dlouhý pochod-7 Y3.

Na palubě zásobovací lodi byly pohonné hmoty pro udržení budované stanice na oběžné dráze a zásoby pro budoucí posádku. Tchien-čou-2 je druhá z 11 misí, které jsou potřeba pro dokončení komplexu v příštím roce. Základní modul Tchien-che budoucí stanice vynesla na oběžnou dráhu raketa Dlouhý pochod 5B na konci dubna.

Čínská vesmírná stanice bude mít tři moduly a bude druhým funkčním orbitálním komplexem vedle Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), na jejímž provozu se podílí více zemí, včetně USA, Ruska a Japonska. Spojené státy Číně zamezily účast na ISS.

Zbývající moduly chce Čína do vesmíru vynést příští rok

První čínská nákladní loď stejného typu, Tchien-čou-1, byla vyslána do kosmu třikrát v roce 2017, aby dodala palivo vesmírné laboratoři Tchien-kung-2. Čína tak otestovala technologie potřebné k podpoře budování vesmírné stanice. Obě čínské vesmírné laboratoře, Tchien-kung-1 a Tchien-kung-2, byly v posledních letech z oběžné dráhy odstraněny.

Čína vyslala do vesmíru zásobovací loď
Zdroj: Reuters

V příštím roce se Čína chystá dostat na oběžnou dráhu další dva moduly své vesmírné stanice. Použije k tomu svou největší a nejsilnější raketu Dlouhý pochod 5B, která unese až 25 tun nákladu.

Tento měsíc Čína vypustila své robotické vozítko Ču-žung na povrch Marsu. Stala se tak teprve druhou zemí po Spojených státech, které se podařilo na povrch Marsu dopravit a vysadit funkční aparát.