Výrobce Novavax oznámil, že jeho vakcína ukázala účinnost až 96 procent

Americký výrobce proticovidové vakcíny Novavax sdělil, že má účinnost 96 procent proti původní verzi koronaviru SARS-CoV-2. Podle něj to ukázala analýza dat z testování v Británii. Podle agentury Reuters je tak očkovací látka o krok blíže schválení lékovými regulátory. Vůči nakažlivější variantě viru, původně identifikované v Británii a nyní mnohde převažující, údajně vakcína chránila s účinností asi 86 procent.

Látka firmy Novavax byla účinná jen z přibližně 55 procent v jiné menší studii provedené v Jihoafrické republice, kde byli dobrovolníci primárně vystaveni tam hojně rozšířené „jihoafrické“ mutaci koronaviru.

V obou studiích měla vakcína podle výrobce stoprocentní účinnost, pokud jde o zamezení vážnému průběhu nemoci covid-19 nebo úmrtí. Výrazně však zabránila i mírným průběhům. V Británii i JAR účastníci testování podání látky dobře snášeli.

Výsledky závěrečné analýzy v Británii jsou do značné míry v souladu s předběžnými daty, která byla zveřejněna v lednu. I tehdy se ukázalo, že vakcína Novavax je účinná z 96 procent vůči nákaze původní variantou koronaviru a z 86 procent vůči té britské.

Žádost

Firma Novavax předpokládá, že výsledky studií použije při žádostech o schválení své vakcíny v různých zemích. Zatím není jasné, kdy zažádá o schválení v domovských Spojených státech nebo zda schvalovací orgány budou požadovat dokončení stále probíhajícího testování v USA.

Novavax už zahájil proces hodnocení Evropskou lékovou agenturou (EMA). Ta dosud pro podmínečné používání v zemích EU schválila vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.