Zemřel popularizátor astronomie a kosmonautiky Marcel Grün

V pondělí 2. listopadu zemřel bývalý ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy, popularizátor astronomie a kosmonautiky Marcel Grün. Bylo mu 73 let. O jeho úmrtí informovali zástupci hvězdárny. Grün patřil k nejznámějším popularizátorům vědy v Česku.

Grün spojil s pražskou hvězdárnou a planetáriem celý svůj profesní život. Jejím zaměstnancem byl od roku 1967, ředitelem mezi roky 2000 a 2017. Jako popularizátor astronomie a kosmonautiky má na kontě tisíce přednášek, stovky článků i řadu vystoupení v rozhlase a v televizi.

V roce 2003 stál u zrodu České kosmické kanceláře, neziskové organizace usilující o rozvoj kosmonautiky v ČR. Jeho zásluhy ocenili jeho kolegové tím, že jednu z nově objevených planetek pojmenovali Marcelgrün. Čestnou medaili Vojtěcha Náprstka za propagaci vědy v roce 2014 udělila Grünovi Akademie věd ČR.

Marcel Grün o misi družice Gaia (zdroj: ČT24)

Grün se o astronomii začal zajímat díky svému dědečkovi, který mu v dětství v Českých Budějovicích vyprávěl o hvězdách. Na petřínské hvězdárně pak absolvoval kroužky a kurzy astronomie. V roce 1961 tam začal působit jako demonstrátor, kdy návštěvníkům ukazoval dalekohledem vesmír.

Marcel Grün se narodil 20. listopadu 1946 v Chebu. Dětství prožil střídavě v Českých Budějovicích a v Praze, kde vystudoval pražskou techniku.