TÉMA

Hvězdárna

Hvězdárna ve Ždánicích má nový dalekohled, lze díky němu pozorovat vzdálené galaxie a mlhoviny

Astrofyzici z Masarykovy univerzity instalovali a odzkoušeli v observatoři ve Ždánicích na Hodonínsku největší dalekohled na moravských hvězdárnách. Město hvězdárnu odkoupilo před sedmi lety a postupně ji opravuje. Nový přístroj ústav teoretické fyziky a astrofyziky využije při výuce studentů i pro vědecká pozorování.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 19:28|

V Prostějově bude nová hvězdárna za téměř 70 milionů. Kraj už vybral její podobu

Město Prostějov bude mít novou hvězdárnu. Na místě nynější observatoře plánuje Olomoucký kraj postavit novou budovu. Komise už v rámci architektonické soutěže vybrala vítězný návrh. Tři mladí architekti ze slovenských Košic navrhli budovu hvězdárny jako jednoduchý vysoký kvádr se střešní observatoří.
9. 12. 2022|

Evropa v úterý pozorovala zatmění Slunce. V Česku byly skvělé podmínky

Částečné zatmění Slunce bylo v úterý vidět napříč Evropou, podmínky se ale lišily. Česká republika patřila mezi ty šťastnější země. Platilo, že čím východněji, tím výraznější kus naší hvězdy byl zastíněn.
25. 10. 2022|

Ukázalo se nejvýraznější zatmění Slunce za posledních sedm let

Zatmění Slunce je jev, na který reaguje nejen člověk, ale celá příroda. Češi se o tom mohli přesvědčit už v úterý, kdy se disk naší hvězdy z části zakryl. Při pozorování je vždy nezbytné používat vhodnou ochranu zraku.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 13:28|

Zemřel popularizátor astronomie a kosmonautiky Marcel Grün

V pondělí 2. listopadu zemřel bývalý ředitel Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy, popularizátor astronomie a kosmonautiky Marcel Grün. Bylo mu 73 let. O jeho úmrtí informovali zástupci hvězdárny. Grün patřil k nejznámějším popularizátorům vědy v Česku.
3. 11. 2020|

V planetáriu je možné pozorovat Brno z neokoukaných úhlů

Pohled na známé památky a místa z neokoukaných úhlů i objevování neznámých zákoutí slibuje film Brno 360, který vznikl pro brněnskou hvězdárnu. Promítat se bude pouze v tamním digitáriu. Podle tvůrců mohou diváci čekat vyhlídkový let prostorem i časem.
30. 9. 2020|

„Chytrá světla“ jako recept na světelný smog. Podle noční hodiny mění intenzitu a zabarvení

Každoročně přibývá ve městech a obcích umělé osvětlení, které způsobuje nárůst světelného znečištění. Podle astronomů začíná být tma vzácná, ve městech a jejich okolí neexistuje a tam, kde bývaly vidět hvězdy, už se pozorovat nedají. U hvězdárny na Kraví hoře v Brně proto zkoušejí biodynamická světla, která v noci svítí minimálně a jantarovou barvou.
18. 2. 2020|

U brněnské hvězdárny nafoukli obří model Měsíce

Brněnská hvězdárna opět vystavila obří model Měsíce, tentokrát na koupališti na Kraví hoře. Nafukovat Lunární balón začali pracovníci hvězdárny už v pět hodin odpoledne.
12. 8. 2019|

Hvězdárna ve Ždánicích znovu ožila. Chátrala třicet let

Po více než třiceti letech ve Ždánicích na Hodonínsku opět otevřeli místní hvězdárnu. V minulosti to byla jedna z nejmodernějších observatoří na Moravě, pak ale zanikla a nový majitel budovy do ní nikoho nechtěl pustit. Ždánicím se ji nakonec podařilo za čtyři a půl milionu korun koupit a opravit.
21. 3. 2019|

Hvězdná obloha za jedenáct milionů. V Budějovicích otevřeli nové planetárium

Českobudějovická hvězdárna získala nové digitální planetárium. Nabídne výrazně vyšší rozlišení, což umožní lepší pozorování vesmíru. Náklady na pořízení činily 11 milionů korun, přičemž jde o první technologii tohoto druhu v Jihočeském kraji a pátou v Česku.
26. 2. 2019|