Úmrtí na nový koronavirus mohou souviset s nedostatkem vitaminu D, ukazuje výzkum

Vědci našli významnou souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a úmrtností na nový koronavirus. Může to podle nich vysvětlovat řadu zatím nepochopených rozdílů mezi tím, kolik lidí na tuto nemoc v různých zemích světa umírá.

Po prostudování nejnovějších dat o pandemii nového koronaviru objevili vědci silnou korelaci mezi úmrtností na tuto nemoc a výrazným nedostatkem vitaminu D.

Mezinárodní tým provedl statistickou analýzu dat z nemocnic a klinik po celé Číně, Francii, Německu, Itálii, Íránu, Jižní Koreji, Španělsku, Švýcarsku, Velké Británii a Spojených státech. Vědce zajímalo, jaké množství vitaminu D měli pacienti v zemích, kde docházelo k vyššímu počtu úmrtí na nemoc covid-19. Ukázalo se, že právě v zemích, kde zatím zemřelo nejvíce osob – tedy v Itálii, Španělsku a Velké Británii – měli lidé nižší hladiny.

Podle autorů studie to neznamená, že by měli lidé s nedostatkem vitaminu D začít okamžitě brát potravinové doplňky. 

Backmana a jeho tým vedla ke zkoumání vlivu vitaminu D obrovská rozdílnost v úmrtnosti na covid-19 v různých zemích. Je to otázka, která trápí experty z celého světa; někteří se domnívají, že vliv mohou mít rozdíly v kvalitě zdravotní péče, věkovém rozložení populace nebo různé kmeny koronaviru. Objevují se také spekulace o genetické odlišnosti jednotlivých populací nebo vlivu jiných očkování. Podle profesora Backmana má ale dominantní vliv něco jiného – vitamin D.

„Zdá se, že žádný z těchto faktorů nehraje významnou roli,“ uvedl Backman. „Systém zdravotní péče v severní Itálii je jedním z nejlepších na světě. Rozdíly v úmrtnosti existují i v rámci jedné věkové kategorie,“ dodal vědec. Ani další faktory podle něj neměly zásadní dopad. „Místo toho jsme ale našli významnou korelaci s nedostatkem vitamínu D,“ řekl.

Analýzou veřejně dostupných údajů o pacientech z celého světa objevil Backman a jeho tým silnou korelaci mezi nedostatkem vitaminu D a takzvanou cytokinovou bouří; právě tento stav způsobený nadměrně aktivním imunitním systémem vede velmi často k úmrtí pacienta.

„Cytokinová bouře může vážně poškodit plíce a vést k akutnímu syndromu respirační tísně a smrti u pacientů,“ uvedli autoři studie. „Zdá se, že právě ona zabíjí většinu pacientů s covidem-19, nikoliv poškození plic samotným virem.“

A právě v tomto procesu podle Backmana a jeho zatím nerecenzované studie vitamin D hraje hlavní roli. Tato látka totiž nejenže zesiluje funkci lidského imunitního systému, ale také brání tomu, aby se stal nadměrně aktivním – tedy aby se pro organismus nestala jeho imunita nebezpečnou. Správné množství vitaminu D by tedy mohlo chránit pacienty nemocné covidem-19 před závažnými komplikacemi, včetně smrti, věří vědec.

„Naše analýza ukazuje, že by se mohlo jednat o snížení úmrtnosti až na polovinu,“ uvedl Backman. „Vitamin D sice nezabrání nákaze virem, ale může zmenšit komplikace a zabránit úmrtí nakažených.“

Dětská imunita

Backman řekl, že tato korelace může pomoci vysvětlit mnoho záhad kolem nemoci covid-19 – například proč mají děti menší úmrtnost. Je to podle něj i dalších vědců tím, že děti nemají plně rozvinutý imunitní systém, takže u nich nemůže dojít k tak silné nepřiměřené reakci.

Backman varuje před užíváním nadměrných dávek vitaminu D – mohlo by to podle něj mít negativní vedlejší účinky. Je podle něj potřeba dalšího výzkumu, aby se lépe pochopilo, jak jde vitamin D nejlépe využít k ochraně před komplikacemi.

„Těžko říci, jaké množství je proti covidu-19 nejvýhodnější,“ řekl Backman. „Je však zřejmé, že nedostatek vitaminu D je škodlivý a lze jej snadno vyřešit vhodným doplněním. Může to být další klíč k ochraně zranitelných skupin obyvatelstva, jako jsou Afroameričané a starší pacienti, kteří mají častěji vitaminu D nedostatek.“