Google začal ukazovat, kde jsou na veřejnosti lidé. Má to pomoci zdravotníkům

Společnost Google začala od pátku ve 131 zemích včetně Česka zveřejňovat všeobecné přehledy o tom, jak se vyvíjí návštěvnost veřejných míst. Údaje mají posloužit zdravotníkům v boji proti koronaviru. Google začal přehledy zveřejňovat nejprve na úrovni států a regionů, v dalších týdnech bude pracovat na možnosti zobrazit data za menší územní celky. V přehledech uživatelé naleznou trendy za několik týdnů, nejkratší interval je 48 až 72 hodin.

Pro místa, jako jsou pracoviště, obchody, lékárny, parky nebo nádraží, bude Google čerpat z anonymních dat. Ta by měla v kombinaci s dalšími statistikami posloužit zdravotníkům po celém světě při rozhodování o strategiích boje s pandemií.

Podle prvních údajů za ČR poklesl například počet lidí v obchodních centrech, muzeích nebo divadlech proti běžnému stavu o 73 procent. O 31 procent méně lidí bylo v kancelářích, o 24 procent se snížil pobyt lidí v parcích a zhruba o 61 procent je nižší výskyt lidí na stanicích veřejné dopravy. Naopak množství lidí v místě bydliště stouplo proti normálu o 11 procent.

Přehledy podle firmy pomohou získat další údaje o tom, jak se projevuje uzavírání škol, karanténa a další opatření směřující ke zploštění křivky epidemie.

Přehledy, které jsou volně ke stažení na stránce http://google.com/covid19/mobility, poskytují například statistiky o tom, jak se v čase mění charakter nezbytných pochůzek obyvatelstva, což může posloužit jako podklad k rozhodování o ideálních otevíracích dobách. Informace o frekventovanosti nádraží může být zase podkladem pro přidání spojů či vagonů tak, aby vozy nebyly přelidněné.

Daty proti pandemii

Google Mapy již dlouho zobrazují informace o tom, kdy jsou určitá místa nejrušnější. Využívají k tomu anonymizovaná data, z nichž nelze vystopovat konkrétní uživatele. S tím, jak státy a komunity po celém světě bojují s pandemií COVID-19, roste potřeba dat a statistik, na jejichž základě by mohli zdravotníci rozhodovat o nejvhodnějších opatřeních zpomalujících rychlost přenosu onemocnění.

Přehledy čerpají z anonymních dat od uživatelů, kteří si sami zapnuli funkci „Historie polohy“. Ta je ve výchozím nastavení elektronických zařízení vypnutá. Používají též techniku ochrany soukromí, která přidává k datům „matematický šum“ tak, aby nebylo možné vystopovat individuálního uživatele. Google proto nebude zobrazovat ani absolutní číslo návštěv jednotlivých lokalit.