Od turistiky až po těžbu na asteroidech. Výstava chce ukázat plány na komerční využití kosmu

Události: Výstava ukáže plány na komerční využití vesmíru (zdroj: ČT24)

Lety do vesmíru a jeho zkoumání jsou stále častěji doménou soukromých společností. Plány na komerční využití kosmu hodlá představit výstava Národního muzea letectví a kosmonautiky ve Washingtonu. Pionýři soukromých vesmírných letů mu darovali první artefakty.

Plánovaná expozice bude rozsáhlá a naprostá většina předmětů budou originály. „Už jsme do sbírky získali předmět od Virgin Galactic. Je to raketový motor ze SpaceShip Two,“ uvedl kurátor Matthew Shindell. 

Budova třetího nejnavštěvovanějšího muzea světa ale právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Výstavu o dobývání vesmíru soukromými společnostmi proto první návštěvníci uvidí až v roce 2024.

Většina vystavených předmětů zřejmě teprve vznikne

Muzeum však předpokládá, že do poloviny dvacátých let komerčních kosmických letů výrazně přibude, a díky tomu většina v budoucnu vystavených artefaktů teprve vznikne.

„Budou se podílet všichni. Vlády a velké firmy se toho budou účastnit dál. Podle mě ale to, co nás dostane jednou na Mars, bude i nadšené nasazení malých společností,“  domnívá se zaměstnankyně muzea Ellen Stofanová.

Na výstavě bude k vidění také lunární průzkumné vozidlo společnosti ispace. To mělo být na palubě několika komerčních letů k Měsíci. Ani jeden se ale nakonec neuskutečnil. Lídr vývoje Takeši Hakamada přesto věří, že do vesmíru brzy zamíří modernizovaná verze jeho stroje.

„Připravujeme lunární přistávací modul a vozidlo pro mise plánované na roky 2021 a 2023,“ řekl zakladatel ispace Takeši Hakamada.