Čína rychle snižuje znečištění přírody, tvrdí mezinárodní studie

Úroveň znečištění v Číně kopírovala po desítky let ekonomický růst. V posledních letech se to ale rychle mění a i asijský hospodářský gigant začíná být citlivější k životnímu prostředí. Upozornila na to mezinárodní studie, která vyšla v odborném časopise Science Advances.

Vědci studovali statistiky ekonomického růstu, hospodářských podmínek, regionálních rozdílů, rozdíly mezi městem a venkovem, údaje o sociální nerovnosti, o dopadu na pevninu i oceán, rovnost ve vzdělávání, zdravotní péči a životní standard v Číně.

Celá studie je založená na obrovském množství dat, protože pokrývá období mezi roky 1977 a 2017. „Náš výzkum zkoumal data ze všech oblastí sedmnácti zpráv OSN. Jako vědci jsme zvyklí pracovat s vlastními údaji, ale v této studii jsme použili již existující data z mnoha rozdílných zdrojů,“ vysvětluje hlavní autor výzkumu profesor Deliang Chen.

 Od začátku sedmdesátých let dvacátého století, kdy se začala Čína rychle industrializovat a ekonomicky růst, odpovídalo tempo znečištění velmi přesně rychlosti růstu hospodářství. „Analýza našich dat ale ukazuje, že kolem roku 1995 se tento vztah začal uvolňovat,“ dodává Chen, který učí meteorologii na univerzitě v Gothenburgu a je také součástí Mezivládního klimatického panelu při OSN. 

Nadějné vyhlídky

Vědci konstatovali, že celkově se znečištění v Číně snižuje, ale že naopak stoupají emise skleníkových plynů. Čínské znečištění se za posledních čtyřicet let zlepšilo v datech ve dvanácti ze sedmnácti analyzovaných zpráv.

„Větší ohleduplnost vůči životnímu prostředí a investice v Číně v poslední dekádě začínají přinášet výsledky,“ konstatuje Chen. „Čínský ekonomický růst se neobešel bez velkých obětí a negativních důsledků pro přírodu i klima. Ale je velmi povzbudivé vidět tato zlepšení. A současně nás to upomíná na nutnost řešit velké problémy, jako jsou emise skleníkových plynů nebo příjmová nerovnost.“

Podle Chena je v této studii zásadní, že vyvrací zažité schéma, které předpokládá, že ekonomický růst a znečištění musí jít ruku v ruce, naopak poskytuje optimističtější pohled.