Poslední snímek Opportunity. Po zachycení údolí Marsu se sonda napořád odmlčela

NASA se v únoru oficiálně rozloučila se sondou Opportunity, která po patnáct let zkoumala povrch Marsu. Po prachové bouři se sonda odmlčela a její mise byla oficiálně ukončena. Než Opportunity „zemřela“, pořídila ještě poslední snímek rudé planety, který NASA zveřejnila až nyní.

Před rokem v květnu zkoumala sonda údolí Perseverance, které se nachází na vnitřní části kráteru Endurance. Je velké několik set metrů a tvoří ho řada mělkých koryt.

Právě toto údolí se stalo místem věčného odpočinku sondy – Opportunity zde zastihla obrovská písečná bouře, která zabránila slunečním paprskům, aby stroj zásobovaly energií. Proto jsou některá místa zachycená jen černobíle; Opportunity už nedokázala nasnímat tato místa přes filtry.

Experti kontakt se sondou ztratili 10. června. Posílali k ní neustále signály a pokoušeli se s ní navázat spojení více než tisíckrát. Po osmi měsících marných pokusů NASA misi 13. února 2019 ukončila.

Poslední snímek sondy Opportunity
Zdroj: NASA

V panoramatické interaktivní podobě si snímek můžete prohlédnout zde.

Před příchodem bouře nicméně Opportunity pilně pracovala, v údolí Perseverance pořídila mezi 13. květnem a 10. červnem 354 snímků, z nichž se dalo vytvořit nádherné panorama místa, které se stalo jejím hrobem.

„Toto poslední panorama symbolizuje, jak významná byla mise Opportunity pro zjevovávání a poznání,“ uvedl projektový manažer její mise John Callas z NASA.

„Napravo od středu na snímku je v dálce vidět okraje kráteru Endeavour. Nalevo od něj začínají na horizontu stopy vozítka, které pak vedou dolů k těm zajímavým geologickým místům, jež naši vědci chtěli zkoumat. A úplně napravo a nalevo je viditelné dno údolí Perseverance a kráteru Endeavour – neprozkoumané a čekající na další návštěvníky,“ dodal Callas.