Za díru na ISS nemohl meteorit. Už na Zemi ji způsobil nepozorný ruský zaměstnanec

Minulý týden byl na Mezinárodní vesmírné stanici ISS vyhlášen poplach; v plášti kosmické lodi Sojuz, která je součástí stanice, se objevila díra. První odhady říkaly, že šlo o úder mikrometeority nebo vesmírného smetí. Nyní ruská strana oznámila, že drobný otvor už v lodi byl – coby výrobní vada.

Ze středy na čtvrtek došlo na Mezinárodní vesmírné stanici ISS k nehodě. Neznámé těleso, podle prvních odhadů velké asi 6 milimetrů, zasáhlo modul Sojuz MS-09. Do této ruské kosmické lodi, která je ke stanici připojená, udělalo drobný otvor, jímž začal unikat vzduch. Při složité několikahodinové akci ruská i americká posádka společně díru utěsnily, nejprve provizorně, posléze dlouhodobě.

V pondělí oznámila ruská tisková agentura RIA Novosti, že ke ztrátě tlaku na lodi MS-09 došlo v důsledku výrobní vady. Agentuře to potvrdil zdroj z ruského kosmického průmyslu dobře obeznámený se situací. „Odhalili jsme příčinu vzniku otvoru na vnitřním plášti vesmírné lodi Sojuz MS-09. Vznikla na Zemi, člověk, který je za ni zodpovědný, už byl identifikován,“ uvádí RIA.

Zalepil díru lepidlem

Podle jiného zdroje je pravděpodobné, že jakmile si tento doposud nejmenovaný člověk uvědomil svoji chybu, utěsnil trhlinu speciálním lepidlem. Proto nebyl otvor během inspekce kosmické lodi identifikován a ani se neobjevil v průběhu prvních dvou měsíců letu na oběžné dráze.

Vybraná data z historie ISS a několik zajímavostí
Zdroj: Wikipedia.org/National Geographic.com/nasa.gov

Toto druhé svědectví ukazuje, že se postupně lepidlo uvolňovalo a degradovalo – v důsledku toho došlo k opětovnému otevření díry. Nikoho z posádky ISS podle dostupných informací nenapadl takový scénář.

Ruská kosmická společnost Eněrgija už podle RIA Novosti zahájila interní vyšetřování. Navíc uvažuje o vzniku mimořádné vyšetřovací komise.