Poplach na vesmírné stanici. Modul Sojuz u ISS je poškozený, uniká vzduch

Jedna část mezinárodní vesmírné stanice je poškozená, ze stanice uniká vzduch. Posádka podle NASA není zatím ohrožená a hledá nyní ve spolupráci s experty na Zemi způsoby, jak porušené místo opravit.

Mezinárodní vesmírná stanice ISS, která je 300 kilometrů nad zemským povrchem, má problém. Už ve středu večer na stanici začal klesat tlak. Kontroly prokázaly, že nejde o chybu, stanice je opravdu poškozená. „V noci a ráno jsme na ISS měli mimořádnou situaci - klesl tlak, nastal únik vzduchu. Byla přijata opatření, aby se zjistilo, kudy vzduch uniká. Americká posádka přešla do ruské části, následovalo postupné uzavření úseků, abychom zjistili, kde a co se stalo. Nakonec se podařilo problém odhalit,“ uvedl ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

  • Kapton je obchodní název pro polyimid, syntetický polymer, který na trh asi před padesáti léty uvedla americká firma DuPont. … Kapton je odolný vůči rozpouštědlům, olejům, kyselinám a dalším chemikáliím, výborně odolává ultrafialovému záření i radioaktivnímu záření alfa, beta i gama. (Wikipedie)

Nejnovější informace mluví o tom, že posádka se už snaží otvory provizorně utěsnit a celou oblast kolem zasaženého místa vyklidit. Potom pomocí opravářské sady zkusí vyrobit trvalejší řešení utěsnění otvoru. Průběh oprav můžete sledovat na on-line přenosu z ISS - je sice vidět jen vnější část stanice, ale dá se velmi dobře slyšet, jak posádka o zalepování otvoru komunikuje s pozemským velením. 

Kolem 14:05 se posádce podařilo otvor zcela zalepit pomocí kaptonové pásky, ale únik vzduchu přesto pokračuje, je tedy možné, že trhlinek je více, nebo má otvor složitější strukturu. Zdá se, že se astronauti pokusí otvor zalepit nějakým lepidlem, pryskyřicí nebo kouskem plastu či jiné hmoty - možná i kouskem gumičky. Musí to být ale něco, co zasychá i ve vakuu, většina klasických lepidel potřebuje ke schnutí přístup vzduchu. 

Uvažuje se také o tom, že možná bude nutné prohlídnout stanici i z vnější strany, oprava ale bude provedena zevnitř.  „Zjištěná mikrotrhlina nejspíše vznikla vnějším poškozením, podle konstruktérů je to výsledek dopadu mikrometeoritu,“ poznamenal Rogozin. Život a zdraví posádky podle něj nic neohrožuje. „Vesmírnou loď má opravit speciální záplata, kterou posádka umístí zevnitř, kde by měla díky tlaku lépe držet.“

Velení na Zemi považovalo únik za slabý, takže nechalo posádku klidně spát, informace jim byla sdělena až ráno. Posádka, které velí Andrew Feustel, situaci monitorovala a potvrdila únik vzduchu v jednom z modulů. 

Podle serveru Kosmonautix se zatím neví, jak velké by mělo poškození být, ale podle vizuální kontroly to vypadá, že ve vnější stěně modulu Sojuz MS-09 jsou dvě díry – jejich velikost není známá.

Podle oficiálního vyjádření NASA není stanice ani posádka v přímém ohrožení života, ale situace je intenzivně monitorována. Stejné informace potvrdil serveru Kosmonautix i Michal Václavík z České kosmické kanceláře: „Ten únik je malinký. To ISS systém zajištění podpory života je schopen držet týdny. Není žádoucí aby došlo k dehermetizaci Sojuzu.“ 

Podle dalších vyjádření expertů by ISS mohla vydržet až 18 dní: