Na ISS přistáli tři noví členové posádky: Rus, Američan a Japonec

Let na ISS 19. 12. 2017 (zdroj: ČT24)

Těsně před Vánocemi došlo k obměně posádky ISS. Tři noví astronauti tam donesli vědecké zařízení, zásoby i dárky.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v úterý po dvoudenním letu přistála loď Sojuz MS-07 se třemi dalšími členy posádky. Ruský kosmonaut Anton Škaplerov, americký astronaut Scott Tingle a japonský astronaut Norišege Kanai doplní tým pracující v orbitálním komplexu na obvyklých šest členů. Nová trojice přešla do ISS chvíli před polednem. Setkání se stávajícími obyvateli bylo plné emocí:

Sojuz MS-07 vynesla na oběžnou dráhu raketa Sojuz-FG, která odstartovala v neděli z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Na Škaplerova, Tinglea a Kanaie na stanici čeká stávající posádka, kterou tvoří Američané Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin. Minulý čtvrtek se na Zemi vrátili Američan Randy Bresnik, Rus Sergej Rjazanskij a Ital Paolo Nespoli.

Co se bude dít na obloze?

Tři noví obyvatelé orbitálního komplexu stráví na oběžné dráze více než čtyři měsíce. Podle americké vesmírné agentury NASA je čeká práce spojená s přibližně 250 výzkumnými projekty například z oblasti fyziky, biologie, vývoje nových technologií nebo zkoumání Země či lidského organismu.

Zatímco Tingle a Kanai jsou ve vesmíru poprvé, pro Škaplerova jde o třetí misi na Mezinárodní vesmírné stanici.