TÉMA

Miloslav Ludvík

Fiala se dohodl s lékaři na platech. Podařilo se tak zřejmě odvrátit větší omezení péče

Premiér Petr Fiala (ODS) se se zástupci lékařů domluvil na navýšení objemu peněz na zvýšení platů, oznámil po společném jednání. Nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování zdravotníků v nemocnicích. Setkání se uskutečnilo kvůli hrozícím prosincovým protestům. Ty lékaři, kteří vypověděli přesčasy, podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády odvolají, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně. Sněmovna navíc večer schválila úpravu novely zákoníku práce, přestane tak platit ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci, které protesty lékařů vyvolalo.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 19:24|

Situaci s léky se daří stabilizovat, řekl náměstek ministra. Problém je podle výrobců silná poptávka

V Česku stále chybí některé běžné léky. Na trhu je problém sehnat řadu antibiotik a dětských léků proti horečce nebo prášky na cukrovku a na vysoký tlak. Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček v pořadu 90' uvedl, že se situace postupně stabilizuje. Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel podotkl, že se situací ohromně zamíchala poptávka a takové nárůsty nešlo předpovědět.
29. 5. 2023|

V nemocnicích je málo míst pro auta pacientů. Některé proto chtějí postavit parkovací domy

Parkování v nemocnicích je pro pacienty i jejich návštěvy často problém. Česká televize oslovila čtrnáct zdravotnických zařízení napříč republikou s dotazem, jestli jejich parkovací kapacity postačují. Většina odpověděla, že nikoliv a že je plánují navýšit — třeba výstavbou parkovacích domů.
22. 5. 2023|

Ministerstvo analyzuje dopad možného zavedení poplatku na pohotovostech

Resort zdravotnictví připravuje analýzu, jak by se v praxi projevilo zavedení, respektive zvýšení regulačních poplatků na urgentních příjmech a pohotovostech. Snahou je bránit zneužívání péče. Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) už dřív řekl, že případné nové poplatky by se nedotkly lidí s akutními potížemi ani těch přivezených sanitkou.
2. 5. 2023|

Nemocnice dostanou od státu dvě miliardy na modernizaci. Ředitelé upozorňují, že je to málo

Více než dvě miliardy korun plánuje letos ministerstvo zdravotnictví vydat na opravy státních nemocnic. Loni byla částka čtvrtinová. Podle ředitelů zdravotnických zařízení nejsou investice dostatečné a některá oddělení chátrají.
16. 4. 2023|

V Motole vznikne výzkumné onkologické centrum. Hotové má být v roce 2026

Ve Fakultní nemocnici Motol vznikne výzkumné a diagnostické onkologické centrum. Projekt ve středu představil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a bude součástí projektu Motolského onkologického centra, které se má vybudovat za 4,5 miliardy korun z Národního plánu obnovy financovaného EU. Hotovo má být v březnu 2026.
5. 4. 2023|

Dětská zubní pohotovost v Praze omezuje péči. Děláme akutní případy, ostatní musí řešit běžní zubaři, říká šéf Motola

Jediná dětská zubní pohotovost v Praze, která je v Nemocnici Motol, razantně omezuje svůj provoz. Podle vedení nemocnice je zubařů málo a jsou přetížení. Do motolské nemocnice totiž jezdí denně stovky pacientů, a to nejen z Prahy a okolí, ale i z ostatních krajů. Vedení Prahy rozhodnutí nemocnice překvapilo, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tak chce situaci řešit s ministerstvem zdravotnictví.
3. 1. 2023|

Motol otevřel první dům pro rodiny dlouhodobě nemocných dětí

V areálu Fakultní nemocnice v Motole se otevřel první dům určený pro rodiny dlouhodobě hospitalizovaných dětí. Náklady na stavbu a vybavení, které se vybraly ve veřejné sbírce a od dárců, přesáhly sto milionů korun.
25. 11. 2022|

Kritické scénáře se nenaplnily, zátěž nemocnic ale bude velká. Jaký je možný vývoj epidemie?

Počty nakažených už pátý den v řadě klesají. Tento trend bude podle očekávání statistiků pokračovat, ovšem jen pozvolně. Nemocnice tak čeká dále vysoká zátěž. Přestože některé z nich už dosáhly vrcholu v počtech hospitalizovaných, celorepublikově tato čísla porostou minimálně ještě tento týden. V pondělí laboratoře odhalily 15 541 nakažených.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 23:20|

Nemocnice se obávají Vánoc. Přibylo téměř 22 tisíc nakažených, reprodukční číslo kleslo pod jedna

Denní přírůstek případů koronaviru v Česku je v mezitýdenním srovnání nižší. V úterý testy odhalily 21 973 nakažených, zhruba o 3900 méně než před týdnem. I tak je to ale pátý nejvyšší nárůst od začátku epidemie. Počty hospitalizovaných s covidem zůstávají nad šesti tisíci, v úterý evidovalo ministerstvo zdravotnictví v nemocnicích 6527 pacientů s onemocněním covid-19, v těžkém stavu bylo 1069 z nich. Reprodukční číslo kleslo podle resortu poprvé od konce srpna pod hodnotu jedna, je 0,97.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 23:07|

Vláda v demisi přijme další zpřísněná opatření už ve čtvrtek, původně se chtěla sejít v pátek

Současná vláda v demisi posunula své příští jednání z pátku už na čtvrtek. Kabinet má rozhodovat mimo jiné o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. V úterý testy odhalily 25 864 nových případů koronavirové nákazy, nejvíc za den od začátku epidemie. Rekordní je i týdenní incidence. Za posledních sedm dní bylo v Česku potvrzeno 1061 případů infekce v přepočtu na sto tisíc obyvatel. V nemocnicích je 5652 lidí s potvrzeným covidem, z toho 799 z nich je v těžkém stavu.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 23:10|

S covidem zemřelo přes 31 tisíc lidí. V sobotu přibylo 5736 nakažených

V sobotu laboratoře odhalily 5736 nových případů covidu, zhruba o sedm set víc než před týdnem. V nemocnicích bylo v sobotu 2585 nakažených, z toho 360 ve vážném stavu. Počet úmrtí s koronavirem v Česku přesáhl 31 tisíc. Ministerstvo zdravotnictví podle aktuálních dat eviduje k sobotnímu večeru 31 022 zemřelých s potvrzeným onemocněním covid-19. Česko převzalo dva pacienty s těžkým průběhem covidu z Rumunska.
7. 11. 2021Aktualizováno7. 11. 2021, 14:21|

Při zhoršení situace zvažuje Vojtěch platnost pouze PCR testů, Válek by obnovil plošné hrazení

Počet nakažených v Česku v poslední době stoupá a dosluhující vláda proto stojí před otázkou, zda zavádět nová epidemická opatření. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by například mohly být při zhoršení situace uznávané pouze PCR testy. Spolu s místopředsedou TOP 09 a lékařem Vlastimilem Válkem a ředitelem Fakultní nemocnice v Motole a bývalým ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD) byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:22|

Najít kompromis pěti stran bude obtížné, míní Ludvík a Pilný. Nevidím důvod, oponoval Bursík

Rozložení Poslanecké sněmovny po říjnových volbách povede k novému kabinetu, o jeho podobě teď politické strany vyjednávají. Největší šanci na sestavení vlády má koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, s koalicí PirátiSTAN. O povolebním vyjednávání a úkolech pro budoucí ministry v pořadu Události, komentáře debatovali bývalí šéfové resortů zdravotnictví, financí a životního prostředí Miloslav Ludvík (ČSSD), Ivan Pilný a Martin Bursík.
13. 10. 2021|

Tisíce balení léků na covid dál leží ve skladech. Musíme za ně vrátit peníze, upozorňují nemocnice

V nemocničních skladech zůstávají tisíce balení protilátkových léků na covid. Od firmy Regeneron vláda nakoupila dvanáct tisíc dávek, jedna vyšla na zhruba 65 tisíc korun. Pro zdravotnická zařízení, která léky pořídila, je to i finanční problém. Také kvůli tomu, že na část léků jim pojišťovny poskytly zálohu, kterou musí na podzim vrátit.
8. 8. 2021|

Stát chce urychlit očkování dětí, aby usnadnil jejich návrat do škol

Ministerstvo zdravotnictví chce navyšovat kapacity pro vakcinaci dětí před onemocněním covidem-19. Podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) jde v současnosti o základní úkol pro ředitele nemocnic. Prázdniny jsou totiž v tomto týdnu v půli a teprve plně očkovaní žáci se budou moct v září vrátit do škol bez testů.
26. 7. 2021|

Část zdravotnických zařízení přes léto omezuje provoz, některá oddělení zavírají

Letní měsíce nemocnice pravidelně využívají k nutným opravám a dohánění restů z průběhu roku. Letos mají ale situaci komplikovanější. Zdravotníci si po nasazení během pandemie potřebují odpočinout a vybrat odkládané dovolené. Některá zdravotnická zařízení proto přes léto omezují provoz nebo svá oddělení úplně zavírají.
20. 7. 2021|

Očkování dětí vyvolává spory v rodině, otec i matka se musí podle advokátů shodnout

Už prvního července se očkování proti covidu otevře další kategorii, a to dětem nad dvanáct let. Registrovat se budou moci on-line, stejně jako dospělí. Zapojí se ale jen ta očkovací centra, kde působí pediatr nebo mají poblíž dětské oddělení. Česká televize oslovila všechny kraje. Celkem budou mladí nad 12 let dostávat vakcíny na osmdesáti místech. O očkování mladších skupin se ale také vede řada sporů, a to zejména v neúplných rodinách. Některé matky nebo otcové mají obavu, že druhý rodič dítěti očkování odepře nebo ho naopak nechá očkovat bez jejich souhlasu.
28. 6. 2021|

Přibylo necelých sedm tisíc nakažených. Policie bude karantény kontrolovat jedině s hygieniky

Testy na koronavirus odhalily v pondělí 6865 pozitivních, v mezitýdenním srovnání zhruba o 1400 méně. Počet zemřelých s covidem v Česku stoupl na 26 222. Vládní rada pro zdravotní rizika podpořila posunutí druhé dávky očkování proti covidu, vakcíny Pfizer a Moderna se budou podávat po 42 dnech. Policie upustila od plánu samostatně kontrolovat karantény a izolace, kontroly budou probíhat jedině v součinnosti s hygienou.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 23:29|

Mám problém s tím, že opatření jsou plošná, říká ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík

V pátek se ve sněmovně rozhodne o tom, zda Česko bude i dál v nouzovém stavu. Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík (ČSSD) v Interview ČT24 mluvil o tom, jak by rozvolňoval opatření, i co se bude dít s nemocniční péčí v Česku. Země by podle něj měla do budoucna připravit systém, jak rychle proočkovat celou populaci.
26. 3. 2021|

Evropská komise objednala málo vakcín, jejich nedostatek bude největší problém, očekává ředitel Motola

Evropská komise zaspala při objednávání vakcín proti covidu-19, řekl v Interview ČT24 ředitel Fakultní nemocnice v Motole a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Domnívá se, že nedostatek vakcín bude hlavní překážkou pro skutečně masivní očkování. Pandemie covidu-19 ale podle něj ukázala i na limity českého zdravotnictví. Není schopné koordinovat rozložení pacientů tak, aby se nemocnice zaplňovaly rovnoměrně, míní Ludvík.
6. 1. 2021|

Dorazila první dodávka vakcín proti koronaviru

V sobotu přibližně ve dvě hodiny ráno do Rozvadova přijela dodávka s 9750 dávek vakcín proti koronaviru. Na české straně čekala vojenská policie, která ji celou dobu doprovázela. Ráno vakcíny převzala Fakultní nemocnice Motol, odkud se distribuují do dalších tří pražských a dvou brněnských nemocnic.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 22:04|
Události komentáře

Naší prací je, aby nenastaly katastrofické scénáře, říká šéf motolské nemocnice

Fakultní nemocnice budou muset omezit plánované operace a péči. Uvolněnou kapacitu a lůžka mají připravit pro pacienty s covidem, dohodl ve středu ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s řediteli nemocnic. Podle Prymuly se bude muset původně plánovaný počet míst pro nemocné s koronavirem kvůli rostoucímu počtu případů zdvojnásobit. Fakultní nemocnice Motol s tím podle svého ředitele Miloslava Ludvíka nebude mít problém. Ten o tématu debatoval s dalšími hosty v pořadu ČT24 Události, komentáře.
15. 10. 2020|

Falešné zprávy oznamují pacientům zrušení termínu operace

Kriminalisté v Plzni vyšetřují falešné textové zprávy, které lidem oznamují zrušení termínu operace. Na policii se obrátila tamní fakultní nemocnice. Ta zatím – na rozdíl od jiných – plánovanou péči neomezuje.
5. 10. 2020|