TÉMA

Jemen

Izraelské hospodářství drtí válka, za čtvrt roku se propadlo o pětinu

Válka v Gaze se dotýká i izraelského hospodářství. Přímé materiální škody z loňského útoku teroristů Hamásu 7. října, bombardování severních území libanonským Hizballáhem i statisíce povolaných záložníků stlačily výkon ekonomiky o celou pětinu. Útoky jemenských hútíů navíc ohrožují obchodní plavbu Rudým mořem.
před 1 h hodinou|

Hútíové jsou stále větší hrozbou. Používají modernější zbraně, tvrdí kapitán britského torpédoborce

Napětí v Rudém moři nepolevuje. Poslední incident se odehrál o víkendu, kdy jemenští povstalci hútíové vypálili několik raket směrem k čínskému ropnému tankeru. Podle kapitána britského torpédoborce HMS Diamond Petea Evanse riziko stoupá, protože hútíové používají stále modernější a účinnější zbraně.
26. 3. 2024|

USA udeřily na tři sklady zbraní hútíů

Americké námořní síly v oblasti Rudého moře v pátek ze vzduchu zaútočily na tři podzemní sklady zbraní na území Jemenu, které kontrolují šíitští povstalci hútíové. Ve stejné oblasti také sestřelily čtyři bezpilotní letouny. S odvoláním na vyjádření americké armády o tom informovala agentura Reuters.
23. 3. 2024|

Podmořské internetové kabely potřebují lepší ochranu, upozorňují odborníci

Podmořské kabely přenáší téměř veškerá internetová data po celém světě. Jejich případné poškození tak může na týdny vyřadit jak klíčové služby, tak třeba kritickou infrastrukturu. Projevilo se to například na konci února letošního roku, kdy došlo k poškození několika kabelů v Rudém moři. Odborníci proto teď řeší, jak síť lépe chránit.
19. 3. 2024|

Útok hútíů zabil u Jemenu tři členy posádky nákladní lodi

Při útoku jemenských povstalců na nákladní loď True Confidence plující poblíž Jemenu zahynuli tři členové posádky a nejméně čtyři další byli zraněni. Uvedlo to regionální velitelství americké armády CENTCOM. Jde podle všeho o první mrtvé, které si útoky hútíů na nákladní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu vyžádaly.
7. 3. 2024|

Nákladní loď Rubymar, na kterou v Rudém moři zaútočili hútíjští povstalci, se potopila

Nákladní loď Rubymar, na kterou 18. února zaútočili v Rudém moři jemenští povstalci, se potopila. S odvoláním na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Loď byla registrovaná ve Velké Británii, ale měla libanonského provozovatele. Jde o první plavidlo, které povstalečtí hútíové zničili při své kampani na podporu Palestinců v Pásmu Gazy.
2. 3. 2024|

Jemenští hútíové hodlají útočit na lodě v Rudém moři, dokud Izrael neskončí s „agresí“ v Gaze

Jemenští povstalci hútíové nezastaví své útoky na lodě v Rudém moři, dokud neskončí izraelská „agrese“ v Pásmu Gazy. Podle agentury Reuters to v úterý prohlásil jejich mluvčí Muhammad Abdal Salám. V napadání obchodních plavidel v oblasti zatím pokračují. Podle agentury DPA o tom svědčí i to, že v úterý musela odrážet první útok po svém nasazení loď německého námořnictva.
28. 2. 2024|

Kabel u pobřeží Jemenu, který spojuje Evropu s Indií, vyžaduje opravu. Správce řeší, jak ji za útoků hútíů provést

Na dně Rudého moře u pobřeží Jemenu byl před několika dny poškozen podmořský komunikační kabel, který propojuje Evropu s Indií. Telekomunikační operátor, který kabel vlastní, nyní stojí před problémem, jak zajistit jeho opravu pod hladinou moře ve válečné zóně, kde na námořní dopravu pravidelně útočí jemenští povstalci hútíové. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že zatím není jasné, zda bylo spojení poškozeno úmyslně.
27. 2. 2024|

Ministři zahraničí schválili vojenskou námořní misi EU v Rudém moři

Ministři zahraničí Evropské unie v pondělí rozhodli o zahájení společné vojenské námořní mise v Rudém moři v reakci na opakované útoky jemenských povstalců na obchodní lodě v oblasti. Děje se tak jen den poté, co jemenští hútíové vážně poškodili nákladní loď Rubymar plující pod vlajkou Belize v úžině Báb al-Mandab. Posádka musela opustit palubu a lodi nyní hrozí potopení, uvedl v pondělí podle tiskových agentur mluvčí povstalců.
19. 2. 2024|

Írán zkouší, kam až může zajít. Americké údery jsou odvetou za dlouhodobý teror, říká expert

Teherán na Blízkém východě dlouhodobě rozpoutává konflikty a zkouší, kam až se svým terorizováním amerických sil může zajít, proto bylo třeba ukázat, že zabití amerických vojáků je překročením červené linie. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Nastavit druhou tvář, jak si možná v tomto případě představovala Unie, podle něj není správnou cestou. Spojené státy útočily na proíránské milice dva dny po sobě a zasáhly desítky cílů. V pondělí se bude eskalací na Blízkém východě na popud Ruska zabývat Rada bezpečnosti OSN.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 20:02|

Ministři EU jednají o námořní misi v Rudém moři. Může mít zelenou v polovině února, řekl Borrell

Vojenská námořní mise Evropské unie v Rudém moři by mohla odstartovat v polovině února, řekl ve středu v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle nějž žádný unijní stát vznik mise neblokuje. O její konkrétní podobě mají ve středu v Bruselu diskutovat ministři obrany států sedmadvacítky. Jemenští povstalci hútíové nedávno pohrozili dalšími útoky na americké a britské válečné lodě, které hlídkují a chrání přepravní lodě v Rudém moři, píše agentura Reuters.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 20:04|

Nečinnost Číny v Rudém moři ničí její image globální mocnosti. Útokům mlčky přihlíží i Rusko

Útoky jemenských povstalců na komerční lodě v Rudém moři představují zkoušku pro čínské ambice stát se hlavním zprostředkovatelem míru na Blízkém východě. Peking odmítá zapojení do konfliktu a jeho reakce obnáší výzvy k ukončení útoků na civilní lodě a nepřímou kritiku západní vojenské odvety, všímá si CNN. Podle expertů čínské váhání ničí obraz země jako globální mocnosti. Peking po výzvách USA začal tlačit na Írán, aby přiměl hútíe zastavit údery, jinak ohrozí vzájemný obchod. Činí tak ale zatím spíše jen naoko. Nečinný postoj zaujímá i Rusko, které má v Rudém moři své vlastní zájmy.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 15:29|

Američané opět udeřili proti hútíům, zlikvidovali připravenou raketu

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na postavení rebelů v Jemenu a zničily další raketu povstalců, kteří od listopadu ostřelují lodě v Rudém moři a okolí, informovalo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Hútíové předtím v pátek zasáhli loď Marlin Luanda v Adenském zálivu, která poté začala hořet. Požár se podařilo uhasit.
27. 1. 2024Aktualizováno27. 1. 2024, 14:09|

Spojené státy znovu udeřily na jemenské povstalce. Zlikvidovaly dvě protilodní střely

Spojené státy provedly další údery na jemenské povstalce. Americká armáda zasáhla stanoviště protilodních střel, které hútíové chtěli odpálit směrem na Rudé moře. Dvě z těchto raket podle agentury Reuters zničila. Šlo o další akci, která reaguje na útoky povstalců podporovaných Íránem na lodní dopravu v oblasti.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 08:24|

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel Čech, s boji to zřejmě nesouvisí

Na jemenském ostrově Sokotra zemřel český občan, oznámil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Úřad s ohledem na rodinu nebude poskytovat detaily. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nicméně uvedl, že příčinou úmrtí nebyl válečný konflikt. Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Kateřina Chaloupková minulý týden řekla, že má informace o dvou českých cestovních kancelářích, které mají na letošní rok vypsané termíny zájezdů na ostrov.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 15:24|

Americké a britské síly v noci zaútočily na pozice hútíů v Jemenu

Americké a britské síly v pondělí zaútočily na několik stanovišť jemenských povstalců, včetně cílů v blízkosti letiště u jemenské metropole Saná, uvedlo britské ministerstvo obrany. Pentagon oznámil, že cílem byly podzemní sklady, munice a další vojenské pozice. Jde o další z řady odvetných úderů, jimiž Spojené státy spolu s Británií reagují na útoky šíitských rebelů podporovaných Íránem na lodní dopravu v Rudém moři, uvedla agentura AP.
23. 1. 2024Aktualizováno23. 1. 2024, 12:34|

Američané opět udeřili na jemenské povstalce. Zničili rakety připravené k odpálení, tvrdí

Spojené státy v noci na čtvrtek už počtvrté během posledního týdne zaútočily na pozice hútíů v Jemenu, uvedl server zpravodajské televize NBC News. Úder směřoval proti místům, odkud hútíové útočí na lodě v Rudém moři. Jaké přesně škody americký zásah způsobil, zatím není zřejmé.
18. 1. 2024|

Zóna ČT24: Na další údery proti hútíům jsou připraveny i Kanada, Nizozemsko nebo Austrálie

Spojené státy a Velká Británie koncem pracovního týdne zasáhly proti jemenským islamistům. Udeřily na šedesátku vojenských cílů napříč rozvrácenou zemí. Hútíové už slíbili odvetu. Americký prezident Joe Biden po útocích prohlásil, že zvažuje vrátit hútíe na seznam teroristických organizací. Zároveň odmítl, že by se Spojené státy údery nepřímo zapojily do války s Íránem.
14. 1. 2024|

USA znovu útočily na jemenské hútíe. Tvrdí, že cílem byl radar, podle povstalců bylo terčem město

V noci přišel další americký úder proti hútíům. Ozbrojené síly Spojených států uvedly, že cílily na radar, aby omezily schopnost jemenských šíitských povstalců napadat lodě v Rudém moři. Hútíové naopak obvinili Američany z ostřelování jemenské metropole Saná, kterou mají pod kontrolou. Jemenské přístavní město Hudajdá se později stalo terčem dalšího cíleného úderu v reakci na raketu, kterou v tomto městě na pobřeží Rudého moře odpálili hútíjští povstalci. Informovala o tom agentura AFP. USA a Velká Británie s podporou několika dalších zemí proti hútíům poprvé zaútočily v noci na pátek, zásah zdůvodnily snahou zastavit napadání lodí.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 12:10|

Údery proti hútíům vyvolaly obavy z konfliktů na Blízkém východě. Hlavní roli v destabilizaci regionu má Írán

Jemenští povstalci jsou terčem západního bombardování. Svět si klade otázku, jak se k věci postaví Írán, který tyto nebezpečné ozbrojence podporuje. Útoky povstalců z Jemenu proti mezinárodní lodní dopravě, podle nich spojené s Izraelem, a protiútok amerických a britských sil s sebou přináší obavy z dalšího rozšiřování konfliktu na Blízkém východě. Podle analytiků bude mnohé záviset na další reakci hútíů.
13. 1. 2024|

Průliv v Rudém moři je klíčový pro námořní obchod. Útoky hútíů budou pokračovat, míní analytik

Útoky jemenských povstalců hútíů na obchodní lodě proplouvající Rudým mořem mají potenciál ohrozit globální ekonomiku, oblastí totiž podle agentury Bloomberg putuje zhruba dvanáct procent námořního obchodu. Ani páteční úder spojenců přímo v Jemenu nemusí znamenat konec potíží. Hútíové útočí v blízkosti průlivu Bab-al-Mandab, který je nejužším místem rudomořské obchodní trasy.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 18:00|

Část Jemenců vyšla do ulic, protestovala proti úderu spojenců. Británie další nálety zatím neplánuje

Spojené státy americké a Velká Británie v pátek v noci zahájily údery ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím jemenských povstalců hútíů na území Jemenu. Noční údery na vojenské pozice povstalců v Jemenu zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily, napsali povstalci na síti X. Britští představitelé tvrdí, že další kolo náletů prozatím ostrovní království neplánuje. Mluvčí Bílého domu John Kirby prohlásil, že cílem úderů bylo narušit schopnost povstalců skladovat, odpalovat a navádět své rakety a drony. Do jemenských ulic na protest vyšly desetitisíce lidí. Tamní vůdci povstaleckých hútíů během protestů noční údery odsoudili. Informovala o tom agentura Reuters. Podle informací deníku The New York Times (NYT) lidé protestovali i v Bahrajnu, který se na bombardování podílel.
12. 1. 2024|

Hútíové vycházejí ze sekty a silného kmene. Po letech válčení ohrožují světový obchod

Dosud globálně nepříliš významné hnutí v posledních týdnech ovlivňuje převoz zboží po jedné z nejvytíženějších tras světa. Hútíové už roky bojují v občanské válce proti vládě Jemenu, v průběhu let dokázali s podporou Íránu zasahovat cíle v Saúdské Arábii a nyní hrozí v Rudém moři. Jak se sekta následující charismatického klerika dostala až k tomu, že přitahuje pozornost velmocí?
12. 1. 2024|

Američané s Brity zaútočili na jemenské povstalce. Zasáhli desítky cílů

Spojené státy americké a Velká Británie v pátek v noci zahájily údery ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím jemenských povstalců hútíů na území Jemenu. Podporu k bojové akci poskytla i Austrálie, Bahrajn, Kanada a Nizozemsko, řekl americký prezident Joe Biden. Útoky potvrdil i britský premiér Rishi Sunak. V jemenské metropoli Saná se podle svědků ozvalo několik výbuchů, zasažena byla i další města. Cílem úderů je obnovit stabilitu v Rudém moři.
12. 1. 2024Aktualizováno12. 1. 2024, 15:26|