Kyjev přiznal ztrátu vojáků na slavnostním shromáždění. Trefila je ruská raketa, když čekali na vyznamenání

Zřejmě dvě desítky ukrajinských vojáků zahynuly na slavnostním shromáždění v obci nedaleko fronty, kam dopadla ruská raketa. Okolnosti incidentu, při kterém utrpěli zranění také místní obyvatelé, nařídil vyšetřit ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov.

Ruská střela zasáhla v pátek vojáky, kteří se shromáždili v obci v Záporožské oblasti u příležitosti dne dělostřelectva. Měli dostat vyznamenání. O útoku nejprve informoval jeden z přeživších vojáků na sociálních sítích, armádní velení potvrdilo pravdivost informace až později.

Podle jeho prohlášení Rusové zaútočili na 128. samostatnou horskou útočnou brigádu raketou Iskander-M. Armáda oficiálně neoznámila, kolik vojáků zahynulo, podle Ukrajinské pravdy jich byly dvě desítky. Místní obyvatelé podle armády utrpěli různě závažná poranění. Podle vojáka, který na sociální síti na událost upozornil, zemřelo „mnoho“ vojáků i civilistů.

O incidentu nepřímo informovala i Moskva. Ruské ministerstvo obrany oznámilo v pátečním souhrnu událostí z bojiště, že ruské síly vypálily v oblasti na jednotku ukrajinské útočné brigády. Podle ruské strany zahynulo 30 příslušníků ukrajinské armády.

V sobotu večer pozůstalým po zabitých vojácích kondoloval ministr obrany Umerov. „Budou vysvětleny všechny okolnosti toho, co se stalo,“ uvedl a dodal, že hlavnímu inspektorátu ministerstva obrany nařídil, aby neštěstí vyšetřil.

Portál RBK Ukrajina uvedl, že vedení Záporožské oblasti na pondělí vyhlásilo v tomto regionu smutek. Vlajky budou staženy na půl žerdi, dopoledne bude minuta ticha a v kostelech různých konfesí se uskuteční bohoslužby za zemřelé vojáky.