Kyjev a Varšava se dohodly o tranzitu ukrajinského obilí přes Polsko

Varšava a Kyjev dosáhly dohody o přepravě ukrajinského obilí přes Polsko, uvedla agentura AFP, podle níž jde o první takovou dohodu mezi oběma zeměmi od doby, kdy se v září dostaly do sporu kvůli prodloužení polského embarga na dovoz obilí z Ukrajiny.

„Dosáhli jsme shody ohledně důležité otázky,“ sdělil polský ministr zemědělství Robert Telus. „Od zítřka budou kontroly obilí převáženého přes Litvu probíhat na litevském území, v litevském přístavu, místo na ukrajinsko-polské hranici “ přiblížil.

Odpovědnost převzala Litva

Litva podle něj za inspekce zcela převzala zodpovědnost. Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj k tomu sdělil, že nové opatření umožní tranzit přes Polsko zrychlit.

Přestože Polsko se v září rozhodlo dál blokovat dovoz ukrajinského obilí, jeho tranzit umožňuje. Telus ujistil, že Polsko bude tranzitní koridory dál zajišťovat, poněvadž ukrajinské obilí by podle něj mělo plynout do oblastí, které ho mají nedostatek.

Polsko chrání vlastní zemědělce

Varšava zákaz dovozu ukrajinského obilí odůvodňuje snahou ochránit vlastní zemědělce, kteří by jinak museli konkurovat levnější produkci z Ukrajiny. V embargu zavedeném na jaře pokračují také Slovensko a Maďarsko.

Ukrajina na trojici unijních zemí podala stížnost u Světové obchodní organizace (WTO). Obchodní spor následně přerostl v diplomatickou roztržku mezi Ukrajinou a Polskem, které je jinak blízkým spojencem Kyjeva v jeho boji proti ruské agresi.