Francouzští poslanci schválili rekordní výdaje na armádu, nárůst je 40 procent

Francouzští poslanci ve středu v prvním čtení schválili rekordní armádní rozpočet. V letech 2024 až 2030 chtějí na modernizaci armády, včetně jaderných zbraní, vydat 413,3 miliard eur (9,8 bilionu korun). To je o 40 procent více, než byl obranný rozpočet na předchozí plánovací období, píše deník Le Monde.

Vedle udržení odstrašující jaderné síly poputují prostředky na zlepšení podmínek vojáků a jejich výcvik, na inovace, nákup munice, kybernetickou bezpečnost nebo průzkum vesmíru. Návrh také počítá s navýšením počtu rezervistů na 80 tisíc mužů do roku 2030. Letectvo díky těmto prostředkům bude pokračovat v přezbrojení na letouny Rafale, kterých chce mít 42, uvádí BFM TV.

Pro návrh hlasovali nejen poslanci z tábora podporujícího prezidenta Emmanuela Macrona, ale také republikáni. Záměr podpořilo 408 zákonodárců, proti jich bylo 87. Norma teď míří do senátu, kde by měla hladce projít. Nebývale jednotný postoj je v dobách sporů a prudkých potyček kvůli důchodové reformě velmi nevídaný jev, poznamenává Le Monde.

Výdaje budou stoupat postupně, nejvyšší bude rozpočet v roce 2030, kdy by mělo jít na armádu 69 miliard eur. Laurent Jacobelli z opoziční krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) poznamenává, že výdaje porostou nejprudčeji až po konci Macronova mandátu. „Sklidí ovace, ale zaplatí to jejich nástupci,“ konstatoval Jacobelli. Socialisté zase kritizují nedostatečnou koherenci investic, zeleným vadí plán na výstavbu nové letadlové lodě.

Vláda doufá, že normu definitivně přijme do 14. července, kdy Francie na státní svátek Den Bastily pořádá velkou vojenskou přehlídku, píše France 24.