Zelenskyj jednal s vedením Německa, převzal cenu Karla Velikého a navštívil Macrona

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Berlín, kde se setkal s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem i kancléřem Olafem Scholzem, který jej ujistil, že pomoc Ukrajině bude pokračovat. Poté v Cáchách převzal za sebe a celý ukrajinský lid cenu Karla Velikého udělovanou za přínos evropské jednotě. Nakonec v Paříži povečeřel s Emmanuelem Macronem.

„Ukrajinu budeme podporovat, dokud to bude potřeba,“ řekl Scholz na úvod tiskové konference. Uvedl, že Německo neposkytuje jen vojenskou pomoc, ale také humanitární a ekonomickou. Tato pomoc podle kancléře potrvá i v nadcházejících letech.

„Ukrajinský národ bude německému lidu navždy vděčen,“ řekl Zelenskyj a poznamenal, že Scholz svým vládním postojem přispívá k bezpečnějšímu světu. Také řekl, že nadále usiluje o získání stíhaček od západních zemí, což považuje za důležité pro zlomení ruské vzdušné převahy. Scholz k tomu poznamenal, že nyní je třeba se zaměřit na dodávky již poskytovaných zbraní včetně tanků. „Na to se soustředíme,“ řekl kancléř.

Ukrajinský prezident věří v ukončení války do konce letošního roku. Očekává, že se tak stane díky porážce Ruska. Ukrajina podle něj neplánuje zaútočit na ruské území, chce ale osvobodit Ruskem okupované regiony, což bude cíl připravované protiofenzivy. „Ruské území nenapadáme, my osvobozujeme svoje území,“ řekl.

Scholz označil ruskou invazi za brutální

Scholz zdůraznil, že mír může nastat jedině stažením ruských vojsk z Ukrajiny. „Bez toho to není možné,“ řekl kancléř s tím, že mír diktovaný Ruskem je vzhledem k imperialistické ideologii nepřijatelný. Stejně nepřijatelné je podle Scholze zamrznutí konfliktu, neboť by to mír nepřineslo. Zelenskyj poznamenal, že Ukrajina je otevřená všem mírovým jednáním a iniciativám, která však musí vycházet z ukrajinských představ.

Kancléř označil ruskou invazi za brutální. „Tato strašná válka má hrozné mezinárodní dopady. Nejvíce však trpí ukrajinští občané,“ řekl Scholz. V této souvislosti připomenul, že Německo přijalo přes milion ukrajinských válečných uprchlíků. 

Ve společném prohlášení pak požadují potrestání všech odpovědných za válečné zločiny během ruské invaze. „Ukrajina a Německo zdůrazňují své pevné odhodlání hnát k odpovědnosti osoby zodpovědné za válečné zločiny a další zvěrstva souvisejícími s ruskou útočnou válkou proti Ukrajině,“ uvádí prohlášení obou zemí.

Zelenskyj se Scholzem v dokumentu ruskou útočnou válku odsoudili a vyzvali Rusko ke stažení armády za mezinárodně uznávané hranice Ukrajiny, jejíž součástí je i autonomní ukrajinský poloostrov Krym anektovaný Ruskem v roce 2014.

Scholz prohlásil, že první návštěva Zelenského v Německu od loňského počátku obnovené ruské invaze je silným signálem. Uvedl také, že odpoledne se zúčastní ceremonie v západoněmeckých Cáchách, kde ukrajinský prezident osobně převezme prestižní Cenu Karla Velikého. Toto ocenění, které je vyznamenáním za zásluhy o Evropu a evropské sjednocení, letos získá Zelenskyj společně s ukrajinským lidem. Pořadatelé k tomu uvedli, že ukrajinský lid pod Zelenského vedením brání nejen suverenitu své země, ale v konečném důsledku také Evropu a evropské hodnoty.

Setkání se Steinmeierem

Ještě předtím se Zelenskyj setkal na zámku Bellevue s prezidentem Steinmeierem, se kterým zapózoval novinářům a následně se podepsal do knihy hostů. „V nejtěžší době moderní historie Ukrajiny se Německo ukázalo jako náš opravdový přítel a spolehlivý spojenec, který v boji za obranu svobody a demokratických hodnot stojí rozhodně na straně ukrajinského lidu,“ napsal Zelenskyj do prezidentské knihy hostů. „Společně zvítězíme a navrátíme mír do Evropy,“ dodal.

Zelenskyj v Bellevue, kde nebyla žádná tisková konference, poděkoval Steinmeierovi za jeho podporu Ukrajiny a německému lidu za solidaritu s Ukrajinou a Ukrajinci. „Děkuji, Německo,“ řekl v němčině.  

Další dodávky zbraní

Německo, které se na počátku konfliktu zdráhalo posílat na Ukrajinu zbraně, se postupně stalo jedním z největších zbrojních podporovatelů Kyjeva. V sobotu, v předvečer návštěvy, oznámilo německé ministerstvo obrany, že ukrajinské síly dostanou nový balík vojenské pomoci v hodnotě 2,7 miliardy eur (64 miliard korun). Zásilka bude obsahovat dvacet bojových vozů Marder, třicet tanků Leopard 1, dvě stě průzkumných dronů, čtyři systémy protiletecké obrany IRIS-T SLS i s municí, dále pak houfnice, dělostřeleckou munici a přes sto obrněných bojových vozidel.

Návštěva ukrajinského prezidenta je vnímána jako symbolická, neboť ukrajinský prezident od ruské invaze opouští vlast jen výjimečně. V Berlíně platí přísná bezpečnostní omezení. Ve vládní čtvrti v centru města jsou rozsáhlé uzavírky, které se týkají i části řeky Sprévy. Na bezpečnost ukrajinského prezidenta dohlíží vedle stovek policistů také odstřelovači na střechách budov a ve vzduchu krouží několik vrtulníků.

V sobotu Zelenskyj jednal v Itálii s vrcholnými představiteli této jihoevropské země a setkal se také s papežem Františkem.