Zadržený novinář Gershkovich zůstane ve vazbě, ruský soud zamítl jeho odvolání

Události: Americký novinář zůstane ve vazbě (zdroj: ČT24)

Americký novinář Evan Gershkovich, jenž v Rusku čelí obvinění ze špionáže, zůstane ve vazbě. Moskevský soud v úterý podle světových agentur zamítl odvolání reportéra listu The Wall Street Journal (WSJ), ve kterém rozporoval své zadržování. Soud už dříve nařídil, aby zůstal v moskevské vazební věznici přinejmenším do 29. května. Žurnalista obvinění odmítá.

Gershkovich byl v soudní síni v prosklené kleci vyhrazené pro obžalované. Před začátkem slyšení mlčky sledoval novináře, kteří ho přišli natáčet nebo fotografovat, popsala agentura AFP, podle níž to bylo poprvé od jeho zadržení, co ho média mohla spatřit. Komunikovat s Gershkovichem novináři v soudní síni nesměli.

Soud zamítl žádost Gershkovichova právního týmu, aby byl propuštěn do domácího vězení na kauci ve výši 50 milionů rublů (asi 13 milionů korun), uvedla jeho právní zástupkyně.

Reuters píše, že v úterý byl v Jekatěrinburgu zadržen a obviněn z podněcování k terorismu Jaroslav Širšikov, politický aktivista, který Gershkovichovi v polovině března poskytl rozhovor a se kterým se americký novinář měl znovu sejít. Jeho právník řekl, že ho úřady stíhají kvůli tomu, že dal veřejně najevo své názory na nedávnou vraždu proruského válečného komentátora Vladlena Tatarského. Širšikov přiznává, že své názory zveřejnil, ale popírá, že by někdy ospravedlňoval nebo podporoval terorismus.

Ve vazbě nejméně do 29. května

Žurnalistu zadržela v Jekatěrinburgu na Urale na konci března ruská tajná služba FSB. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, shromaždoval podle ní informace o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Následně ho ruští vyšetřovatelé obvinili ze špionáže.

Krátce po zadržení ho bezpečnostní složky odvezly do moskevské vazební věznice Lefortovo a soud nařídil, aby zůstal ve vazbě nejméně do 29. května. Americká velvyslankyně v Rusku Lynne Tracyová v pondělí uvedla, že USA k němu poprvé od jeho zadržení získaly konzulární přístup a ona ho mohla navštívit. Cítí se dobře a drží se, napsala na Telegramu.

Jednatřicetiletý novinář i WSJ obvinění ze špionáže opakovaně odmítli jako zcela nepodložená. Gershkovich je prvním americkým korespondentem od doby studené války, který byl v Rusku zadržen kvůli obvinění ze špionáže.

Redaktor Hospodářských novin Daniel Anýž připomněl, že americké basketbalistce Brittney Grinerové, zadržené v minulém roce, hrozilo devět let za přechovávání drog. Reportérovi WSJ hrozí teoreticky přes dvacet let, protože jde o obvinění ze špionáže.

Grinerová pak byla vyměněna za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Kreml přitom využil toho, že držel cennou vězenkyni, protože šlo o známou sportovkyni, „miláčka mládeže v USA“, dvojnásobnou olympijskou vítězku. Výměna však byla poté kritizována částí republikánské opozice. Nyní však na americké straně není pochyb, že u Ruska jde o provokaci. Podpora reportéra je v USA nadstranická a zdůrazňuje, že „novinařina není zločin“, a apeluje na jeho propuštění. 

Anýž dodal, že o reportérovi už určitě spolu jednali americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov. Zmínil také, že nedávno byl v Brazílii zadržen ruský občan, který se předtím vydával v USA za brazilského studenta žurnalistiky a novináře, ale šlo o Rusa pracujícího pro ruské tajné služby. To by tedy mohl být jeden z možných adeptů na výměnu. „Ale možná je to jen malá ryba, Rusové by také mohli chtít někoho cennějšího.“