Zemětřesení má přes 28 tisíc obětí, Erdogan hrozí tvrdými tresty za rabování

Události: Po zemětřesení se začínají v Turecku objevovat případy rabování (zdroj: ČT24)

Mohutné zemětřesení, které v pondělí zasáhlo Turecko a Sýrii, má už přes 28 tisíc potvrzených obětí. Turecko eviduje 24 617 mrtvých, ze sousední Sýrie dosud přišly informace o 3553 mrtvých. V Turecku se podle zahraničních záchranářů zhoršila bezpečnostní situace, Němci a Rakušané proto museli v sobotu své nasazení přerušit. Nyní jsou rakouští záchranáři pod ochranou turecké armády a část jejich týmu pokračuje v zásahu. V místě působení českých hasičů nejsou s bezpečností problémy.

I pět dní po otřesech záchranáři v troskách měst dál nacházeli přeživší, informovala podle agentury AP turecká média.

V Nurdagi západně od regionální metropole Gaziantep údajně našli pětičlennou rodinu, která ve svém zříceném domě strávila 129 hodin. Turecká televize odvysílala záběry z města Kahramanmaraş, kde se záchranářům podařilo z trosek vyprostit tříčlennou rodinu, včetně dvanáctiletého dítěte, kteří v troskách přežili 133 hodin. Ve městě Antakya zase záchranáři vynesli ze sutin 36letého muže.

Podle agentury AP se v sobotu podařilo zachránit celkem 12 lidí. Ne všechny nálezy však končí šťastně a naděje na další zachráněné rychle klesají.

Turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací (AFAD) v ranním hlášení uvedl, že z postižené zóny na jihu Turecka bylo evakuováno bezmála 93 tisíc lidí a že do krizových operací je zapojeno přes 166 tisíc pracovníků.

Studio ČT24: Seismolog Tomáš Fischer (zdroj: ČT24)

V zemi se objevuje rabování, Erdogan hrozí tvrdým postihem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že vláda podnikne kroky proti těm, kteří se podílejí na rabování a dalších zločinech v regionu postiženém zemětřesením. Policie dosud zadržela pět desítek lidí podezřelých z rabování.

„Vyhlásili jsme výjimečný stav,“ řekl při návštěvě oblasti katastrofy Erdogan. „To znamená, že od nynějška by lidé, kteří se podílejí na rabování nebo únosech, měli vědět, že se na ně vztahuje pevná ruka zákona,“ uvedl turecký prezident. Nebylo ale jasné, jaké případy únosů má na mysli, upozornily zahraniční agentury.

Podle Erdogana „katastrofa století“ zasáhla oblast o průměru 500 kilometrů, ve které jen v Turecku žije 13,5 milionu lidí.

Rakušané krátkodobě přerušili záchranné práce

Rakouští záchranáři se kvůli zhoršení bezpečnostní situace na místě zásahu rozhodli v sobotu dopoledne pozastavit zásah. Mezi místními skupinami narůstala agresivita a v místě nasazení se ozývaly i výstřely.

Nyní se o jejich bezpečnost starají příslušníci turecké armády, informoval na Twitteru mluvčí rakouského ministerstva obrany Michael Bauer. Po pohřešovaných osobách podle něj začali v sobotu odpoledne znovu pátrat dva psovodi se svými zvířaty. 

Celkem dvaaosmdesát vojáků ze speciální jednotky rakouské armády v turecké provincii Hatay pomáhalo dostat přeživší z trosek od úterý. Vyprostit se jim ze sutin zatím podařilo devět lidí.

Rizikovost situace je průběžně dále vyhodnocována. Zatím nelze odhadnout, zda bude možné brzy znovu nasadit všechny vojáky, píše list Kronenzeitung. Podle informací armády je rakouská jednotka pomoci při katastrofách stále připravena v táboře. Svou záchrannou misi v sobotu krátce přerušilo i Německo.

Češi našli v troskách další oběti

V místě působení českých záchranářů je bezpečnostní situace v pořádku. „Smutek, který pozůstalé svírá, ustupuje. A objevuje se hněv, který vede ke zhoršení bezpečnostní situace. Když jsem se ale ptal na situaci českých hasičů, řekli, že žádné napětí a incidenty nepozorují a pokračují ve své práci,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

„Na místě je policie i četnictvo, část armády nebo jejích složek má tábor hned vedle nás. Probíhá úzká spolupráce a ke konfliktům nedochází,“ uvedl mluvčí českých hasičů Jakub Kozák.

V tureckém městě Adiyaman vyprostili Češi od pátku dalších dvanáct obětí. Dohromady tak zatím dostali z trosek dvaatřicet těl, z toho jedenáct dětí.

V pátek záchranáři ohlásili, že se jim podařilo najít tři živé lidi. Jednu ženu našel psovod se svým psem a následně je místní přivolali k dalšímu místu, kde se jim podařilo vyprostit dva přeživší.

Dál také pomáhají jiným záchranným týmům s hledáním míst, kde mohli v sutinách zůstat živí lidé. V sobotu plánují ukončit zásah v sutinách obou domů, které prohledávali od středy. 

Zasažená místa v Sýrii navštívil prezident Asad

V Sýrii pátrání a humanitární operace komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace. Obtížný je přístup zejména do regionů pod kontrolou povstaleckých skupin. I tam už pomoc v podobě stanů či přikrývek míří, podle záchranářské organizace Bílé přilby, která v oblastech působí, je však zatím zcela nedostatečná. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pátek odhadl, že v Sýrii zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou až 5,3 milionu lidí. 

Syrský prezident Bašár Asad podnikl svou první cestu do postižených oblastí a spolu s manželkou Asmou navštívil nemocnici v Aleppu, uvedla státní média.

Jeho vláda schválila dodávky humanitární pomoci přes frontové linie 12 let trvající občanské války v zemi, což by mohlo urychlit pomoc milionům zoufalých lidí.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně a stovky následných otřesů zasáhly především jih Turecka, pocítil je však také severozápad Sýrie.