Mexiko vyslalo do města Ciudad Juárez armádu, má pomáhat v boji se zločinem

Mexické ministerstvo obrany oznámilo, že do města Ciudad Juárez na hranicích se Spojenými státy vyslalo dvě stě vojáků, aby tam pomáhali v boji proti organizovanému zločinu. Stalo se tak několik dní poté, co z místní věznice uprchlo množství vězňů včetně známého narkobarona. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

Při nedělním útoku na věznici, který je připisován překupníkům drog, zemřelo deset dozorců, sedm vězňů a dva útočníci. Mezi uprchlíky byl i Ernesto Alfredo Piňón, známý pod přezdívkou El Neto. Podle úřadů byl ve vězení od roku 2009 a odpykával si dvě stě let odnětí svobody za únosy a vraždy.

Prokuratura ve státě Chihuahua v úterý uvedla, že byl odvolán ředitel věznice v Ciudad Juárezu Alejandro Alvarado, který je spolu s dalšími vyšetřován kvůli možnému podílu na útěku nejméně třiceti trestanců z věznice. Federální úřady, které dostaly za úkol obnovit pořádek, našly v nápravném zařízení „VIP zónu“ s drogami a penězi.

V pondělí večer vláda Chihuahuy uvedla, že při policejní operaci, jejímž cílem bylo dopadnout trestance uprchlé o den dříve, zemřelo sedm lidí. Dva z mrtvých byli policisté.