Při útoku na věznici v mexickém Ciudad Juárez zemřelo devatenáct lidí, z toho deset dozorců

Události: Útok na mexickou věznici (zdroj: ČT24)

Při nedělním útoku na věznici v mexickém městě Ciudad Juárez, které leží na hranici se Spojenými státy, zemřelo 19 lidí, z toho deset dozorců, informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Během útoku se dostalo na svobodu 25 lidí, včetně známého narkobarona odsouzeného k 200 letům vězení.

Útok se odehrál v neděli ráno místního času (odpoledne středoevropského času), když k věznici přijelo několik obrněných vozů. Ozbrojenci pak začali střílet na strážné. Chaosu uvnitř zařízení využilo přes dvacet vězňů k útěku. Kdo za útokem stál, není jasné. 

Místní úřady v neděli odpoledne informovaly, že situaci ve věznici už má policie a armáda pod kontrolou. Kromě deseti dozorců zemřelo sedm vězňů a dva útočníci. Dalších 15 osob utrpělo zranění; pět útočníků bylo zadrženo, uvedly v pondělí večer úřady.

Utekl i narkobaron

Cílem útoku bylo zřejmě osvobodit narkobarona Ernesta Alfreda Piñona, který je známý pod přezdívkou El Neto. Piñon, kterému se při útoku skutečně podařilo uniknout, byl podle úřadů ve vězení od roku 2009 a odpykával si 200 let odnětí svobody za únosy a vraždy. Již jednou se ho členové narkokartelu Les Mexicles, kterému Piñon šéfoval, snažili osvobodit při převozu, ale neúspěšně.

Agentura AP zmiňuje, že násilí v mexických věznicích je časté kvůli obyklým střetům členů různých drogových gangů. Mexiko se potýká dlouhá léta s vysokou kriminalitou, způsobenou zejména bojem zločineckých gangů o moc.

Agentura EFE v pondělí shrnula, že v roce 2022 v zemi evidovali 31 130 vražd, zatímco o rok dříve to bylo 33 300 vražd. Nejtragičtější byl rok 2019, kdy v zemi se 129 miliony obyvatel zaznamenali na 34 690 vražd, což bylo nejvíce od roku 1997, kdy tato statistika vznikla.