Čínská letadla a lodě se přiblížily Tchaj-wanu. Ostrov v reakci vyslal vlastní stíhačky

Čínská armáda za posledních 24 hodin vyslala do blízkosti Tchaj-wanu 39 letadel a tři plavidla. Tchaj-pej na ohrožení vzdušného prostoru ostrova reagovala vysláním vlastních stíhacích letounů. Podle agentur Reuters a AP o tom ve čtvrtek informovalo tchajwanské ministerstvo obrany.

Podle vládních údajů průlety přes vodní plochu u jihovýchodního pobřeží ostrova uskutečnilo 21 stíhaček J-16, čtyři bombardéry H-6 nebo letoun pro doplňování paliva ve vzduchu. Tchaj-wan uvedl, že monitoroval čínské přesuny prostřednictvím svých pozemních raketových systémů a také na svých vlastních námořních plavidlech.

Tchaj-wan si v posledních dvou letech stěžuje na opakované mise čínského letectva, často v jižních oblastech své identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ). Čína, která si Tchaj-wan nárokuje, v posledních letech zesílila tlak na ostrov. Napětí vystupňovala srpnová návštěva americké šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na ostrově. Peking považuje návštěvy zahraničních vlád na Tchaj-wanu za faktické uznání nezávislosti ostrova a zpochybnění čínských nároků.