Ruští poslanci schválili zpřísnění zákazu šíření osvěty o sexuálních menšinách

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, přijala v třetím čtení novelu, která zakazuje propagovat „netradiční sexuální vztahy“ a pedofilii, ale také šířit informace o sexuálních menšinách (LGBT) v médiích, na internetu, v reklamě, knihách a ve filmu.

Legislativa zakazuje také šířit informace, které by mezi dospívajícími mohly vyvolat zájem o změnu pohlaví. Zakázáno má být promítání filmů obsahujících „materiály propagující netradiční sexuální vztahy a preference“, napsala TASS. Za porušení zákazů podle agentury Interfax hrozí vysoké pokuty.

Se zněním zákona ještě musí souhlasit ruští senátoři a je potřeba také podpis hlavy státu. Obvykle jde však jen o formalitu. V Rusku již dříve zákon zakazoval propagovat homosexualitu mezi nezletilými. Jiný zákon zakazuje sňatky mezi homosexuálními páry a adopce dětí homosexuály.

Režim Vladimira Putina, který před 274 dny rozpoutal válku proti Ukrajině, se staví do pozice ochránce „tradiční morálky“ a rodinných hodnot před tím, co prokremelští propagandisté i vládní politici popisují jako dekadenci, rozvrat a „satanismus“, přicházející ze Západu.

Ruská ústava

Loni, kdy Rusko ještě bylo členem Rady Evropy, odmítlo splnit rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva o registraci homosexuálních svazků, a to s odůvodněním, že tento krok by odporoval ruské ústavě. „Vnucují nám ‚hodnoty‘, které jsou nám cizí. Rozhodnutí, které odporuje ústavě, nesplníme,“ prohlásil tehdy předseda dumy Vjačeslav Volodin podle listu Kommersant.

Do ruské ústavy bylo při předloňské novelizaci na Putinův návrh přidáno ustanovení ukládající povinnost chránit „instituci manželství jako svazku muže a ženy“.

Homosexualita byla v Rusku trestná do roku 1993, do roku 1999 byla klasifikována jako duševní nemoc. Od roku 2013 země zakázala „propagandu netradičních způsobů života mezi nezletilými“ a podle tohoto zákona lze pokutovat každý čin, který úřady uznají za propagaci homosexuality. Moskva zákaz využívala k zadržování aktivistů za práva sexuálních menšin či k rušení takzvaných pochodů hrdosti.

Kromě tohoto zákazu se sexuální menšiny potýkají i s dalšími těžkostmi – v některých částech Ruska, například na převážně muslimském Kavkazu, také s otevřeným pronásledováním a násilím.