Londýnský soud potrestal aktivisty za poškození rámu van Goghova obrazu

Dva klimatické aktivisty, kteří se na protest proti těžbě ropy přilepili k obrazu malíře Vincenta van Gogha, uznal londýnský soud vinnými. Čtyřiadvacetiletá aktivistka Emily Brocklebanková v úterý dostala podmíněný trest 21 dní vězení s šestiměsíčním odkladem. Podléhá šestitýdennímu zákazu vycházení, během něhož bude sledována pomocí elektronického náramku. Výše trestu pro jejího 22letého kolegu Xaviera Gonzales-Trimmera zatím nebyla oznámena, uvedla agentura DPA.

Oba aktivisté z organizace Just Stop Oil se 30. června přilepili k rámu obrazu Kvetoucí broskvoně z roku 1889 v londýnské Courtauld Gallery. Způsobili tak škodu kolem 2 000 liber (zhruba 56 400 korun). Soudkyně Neeta Minhasová řekla, že rám z 18. století byl trvale poškozen. „Obraz má významnou historickou a uměleckou hodnotu a já považuji škodu za značnou,“ řekla Minhasová.

Organizace Just Stop Oil svou akci hájila, i když umění podle ní musí být chráněno. „Ale rozhodnutí naší vlády urychlit nové projekty pro fosilní paliva zničí celou naši kulturu a budoucnost mladých lidí, kteří přistoupili k těmto krokům,“ sdělila organizace. Dodala, že ve svém odporu, který označuje za nenásilný, bude pokračovat.

Protesty probíhají od Londýna po Melbourne

Aktivisté, zejména z hnutí Poslední generace, v poslední době protestují podobným způsobem napříč světovými galeriemi proti – jak tvrdí – nedostatečnému boji vlád proti změně klimatu.

V Londýně si aktivisté vybrali van Goghovo dílo k protestu i v říjnu, kdy na obraz Slunečnice vylili rajčatovou polévku. Kromě toho se například přilepili k rámu obrazu Vůz na seno od anglického malíře Johna Constabla, v galerii Uffizi ve Florencii jim k protestu sloužil obraz Primavera malíře Sandra Botticelliho, v australském Melbourne dílo Masakr v Koreji od Pabla Picassa.

V Postupimi vylili bramborovou kaši na obraz malíře Clauda Moneta a způsobili škodu ve výši pěticiferné částky v eurech, u díla Jana Vermeera Dívka s perlou se potřeli červenou tekutinou. V Drážďanech způsobili škodu ve výši až pěti tisíc eur (123 tisíc korun) na rámu obrazu Sixtinské madony italského malíře Raffaela Santiho.