Ekologičtí aktivisté se ve Florencii přilepili k Botticellimu

Italští ekologičtí aktivisté se v pátek přilepili ke slavnému dílu malíře Sandra Botticelliho ve florentinské galerii Uffizi. Chtěli tak upozornit na podle nich nedostatečná opatření v boji proti klimatickým změnám. Obraz Primavera (Jaro) díky ochrannému sklu nebyl poškozen, informoval deník The Guardian.

Tři mladí Italové (dvě dívky a hoch) také před slavný obraz na zem rozložili transparent s nápisem v překladu „Poslední generace, žádný plyn, žádné uhlí“.

Policie je zadržela a odvezla na policejní stanici ve Florencii. Podle italských médií dostali všichni tři zákaz vstupu do tohoto města na tři roky. Podobné tresty používá italská policie například pro fotbalové výtržníky.

Protesty v Královské akademii, dort v Louvru

Deník The Guardian napsal, že italští aktivisté se zřejmě inspirovali britskými kolegy, kteří podobné akce organizovali začátkem měsíce v galeriích ve Velké Británii pod názvem Just Stop Oil (Zastavme ropu).

Pětice ekologických aktivistů se tehdy dlaněmi přilepila mimo jiné k rámu pět set let staré kopie da Vinciho Poslední večeře, která visí v Královské akademii umění. Jeden z demonstrantů se navíc odkázal na pašijový výjev slovy, že britská vláda se v ekologických tématech chová k budoucím generacím jako Jidáš.

Italský happening současně upozorňuje i na nedávný ekologický podtext incidentu z pařížského Louvru. Na konci května zde muž přestrojený za invalidní ženu hodil dortem po Moně Lise – a když ho vyváděla ochranka, křičel: „Myslete na Zemi. Lidé ničí tuhle planetu.“