TÉMA

Sandro Botticelli

Klimt, Warhol, da Vinci. Ukrajina eviduje díla vlastněná Rusy, na které jsou uvaleny sankce

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NAZK) vytvořila databázi, kde eviduje obrazy nebo sochy, o nichž předpokládá, že je vlastní nebo v posledních letech vlastnili Rusové, na něž Západ uvalil sankce v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Podle úřadu je účelem projektu nazvaného Válka a umění napomoci sledovat porušování sankcí na mezinárodním trhu s uměním, usnadnit obchodníkům s ním provádět vlastní „sankční“ kontroly a ztížit ruským oligarchům prodej takového majetku.
8. 8. 2023|

Londýnský soud potrestal aktivisty za poškození rámu van Goghova obrazu

Dva klimatické aktivisty, kteří se na protest proti těžbě ropy přilepili k obrazu malíře Vincenta van Gogha, uznal londýnský soud vinnými. Čtyřiadvacetiletá aktivistka Emily Brocklebanková v úterý dostala podmíněný trest 21 dní vězení s šestiměsíčním odkladem. Podléhá šestitýdennímu zákazu vycházení, během něhož bude sledována pomocí elektronického náramku. Výše trestu pro jejího 22letého kolegu Xaviera Gonzales-Trimmera zatím nebyla oznámena, uvedla agentura DPA.
22. 11. 2022|

Ekologičtí aktivisté se ve Florencii přilepili k Botticellimu

Italští ekologičtí aktivisté se v pátek přilepili ke slavnému dílu malíře Sandra Botticelliho ve florentinské galerii Uffizi. Chtěli tak upozornit na podle nich nedostatečná opatření v boji proti klimatickým změnám. Obraz Primavera (Jaro) díky ochrannému sklu nebyl poškozen, informoval deník The Guardian.
23. 7. 2022|