Klimt, Warhol, da Vinci. Ukrajina eviduje díla vlastněná Rusy, na které jsou uvaleny sankce

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NAZK) vytvořila databázi, kde eviduje obrazy nebo sochy, o nichž předpokládá, že je vlastní nebo v posledních letech vlastnili Rusové, na něž Západ uvalil sankce v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Podle úřadu je účelem projektu nazvaného Válka a umění napomoci sledovat porušování sankcí na mezinárodním trhu s uměním, usnadnit obchodníkům s ním provádět vlastní „sankční“ kontroly a ztížit ruským oligarchům prodej takového majetku.

V databázi se nacházejí díla od Leonarda da Vinciho, Sandra Botticelliho, Paula Gauguina, Gustava Klimta, Marca Chagalla, Claudea Moneta, Pabla Picassa nebo Andyho Warhola. Jejich hodnota se v případě těch nejznámějších umělců pohybuje v řádu desítek milionů dolarů. Jako jejich vlastníci jsou uvedeni mimo jiné ruští oligarchové Michail Fridman, Roman Abramovič, Dmitrij Rybolovlev nebo Arkadij Rotenberg. Ti se zároveň objevují na sankčních seznamech Západu, který je viní z napomáhání ruské vojenské agresi.

Hospodářské postihy uvalené na stovky Rusů mají omezit možnosti těch, kteří z války profitují nebo ji podporují, přesouvat svůj majetek po světě, upozornil list The Guardian, podle něhož však lze umělecká díla relativně snadno prodávat přes hranice států bez upozornění úřadů a subjektivní povaha jejich hodnoty umožňuje snadné zvyšování nebo snižování ceny.

Praní peněz skrz umění

NAZK tvrdí, že ruští oligarchové tak sankcím navzdory mohou stále „snadno skrývat a prát své peníze skrze umělecké objekty“.

„Obrazy, sochy, umělecké šperky – to je přesně to, co se používá jako klička k obcházení sankcí. Sekce ‚Válka a umění‘ přispěje k práci na prevenci obcházení sankcí, vyhledávání uměleckých aktiv sankcionovaných Rusů s cílem jejich zmrazení, konfiskace a budoucího předání Ukrajině,“ uvádí úřad na svém webu. V současné době se podle něj v databázi nachází přes 300 uměleckých děl v odhadované hodnotě přes 1,3 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun).

V některých případech byla umělecká díla prodána lidem, kteří nejsou na sankčních seznamech, ale jejich dřívější ruské vlastnictví bylo zmíněno ve snaze odradit od toho, aby byly použity k praní jmění, píše The Guardian.

Ukrajinská agentura pro prevenci korupce uvádí, že zveřejněné informace pocházejí z otevřených zdrojů. „Údaje o hodnotě a vlastnících uměleckých předmětů se mohou v průběhu ověřování měnit a aktualizovat. Obvykle se sankcionované subjekty snaží vlastnictví takového majetku skrýt,“ píše NAZK a dodává, že neexistují oficiální údaje o přímých majitelích uměleckých předmětů a formálně to mohou být někdy jejich příbuzní nebo dílo může v krátkém čase několikrát změnit majitele.