Polsko odmítlo ruskou delegaci s Lavrovem na jednání OBSE. Podle Moskvy jde o provokaci

Ruská diplomacie považuje za provokaci rozhodnutí Polska nepovolit delegaci z Moskvy vstup na prosincové jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Polsko nyní OBSE předsedá, v pátek oznámilo, že ruské delegaci v čele s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem nepovolí účást. Jednání se má konat 1. a 2. prosince v Lodži.

„Nejenom, že se Varšava tímto způsobem zdiskreditovala, ale nenapravitelně také poškodila autoritu celé organizace (OBSE),“ uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí s tím, že jde o „bezprecedentní provokaci“.

Podle agentury AFP Polsko zakázalo vstup Lavrovovi. „Očekáváme od Ruské federace, že vybere členy své delegace v souladu s platnými pravidly,“ citovala AFP zdroj z vedení OBSE. Podle něj v ruské delegaci nemůže být nikdo, na něhož se vztahují sankce Evropské unie uvalené za ruskou invazi na Ukrajinu. Lavrov je mezi sankcionovanými Rusy.

„Jsme přesvědčeni, že všichni rozumní politici sdílí ruský názor, že takové akce jsou nepřijatelné,“ uvádí se v prohlášení. Polsko podle něj poškozuje OBSE, která se stává „prostředím pro protiruské aktivity“.

Jednání OBSE se má zúčastnit 57 ministrů zahraničí, ruskou delegaci povede podle Moskvy vyslanec při této organizaci Alexandr Lukaševič.