TÉMA

Lodž

Jednání ministrů zemí OBSE skončilo bez společné rezoluce. Podle AP má organizace existenční krizi

Bez přijetí závěrečného dokumentu skončilo v pátek v Lodži dvoudenní jednání ministrů zahraničí států Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Na pozadí války Ruska proti Ukrajině se ministři nedokázali dohodnout na společné rezoluci, napsala agentura DPA. Organizace zrozená za studené války k zachování míru v Evropě čelí tváří v tvář válce existenční krizi, tvrdí agentura AP.
2. 12. 2022|

Pokud bychom přijali nelidskosti Moskvy jako něco normálního, umožnili bychom vítězství ruského světa, varoval Duda

Pokud přijmeme nehumánnost Ruska jako něco normálního, umožníme tím vítězství takzvaného „ruského světa“, který znamená brutalitu, agresi, válku, chudobu a smrt, prohlásil polský prezident Andrzej Duda. V polské Lodži se ve čtvrtek sešli ministři zahraničí členských zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). „Rusko svou barbarskou a imperialistickou invazí na Ukrajinu porušilo prakticky všechny zásady OBSE,“ řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 22:41|

Některé polské školy nemají na vytápění. Peníze na energie chybí i kostelům

Některé vysoké školy v Polsku ve svých rozpočtech nenašly peníze na provoz přes zimu. Důvodem jsou vysoké ceny energií a především elektřiny. Zvažují proto on-line výuku nebo dřívější zkoušky. Obavy o svůj provoz mají i některé kostely.
27. 11. 2022|

Polsko odmítlo ruskou delegaci s Lavrovem na jednání OBSE. Podle Moskvy jde o provokaci

Ruská diplomacie považuje za provokaci rozhodnutí Polska nepovolit delegaci z Moskvy vstup na prosincové jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Polsko nyní OBSE předsedá, v pátek oznámilo, že ruské delegaci v čele s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem nepovolí účást. Jednání se má konat 1. a 2. prosince v Lodži.
19. 11. 2022|

V říjnu 1941 začaly masové deportace Židů z českých zemí. Výročí připomíná happening v Bubnech

Po přepadení Sovětského svazu v červnu 1941 zahájili nacisté holocaust, nejhrůznější genocidu 20. století. Po letech vytěsňování Židů ze společenského života bylo 16. října 1941 zahájeno i v Protektorátu Čechy a Morava takzvané „konečné řešení židovské otázky“. První transport, který nacisté před 80 lety vypravili z Prahy do Lodže, v sobotu připomíná happening na nádraží v pražských Bubnech. Uskuteční se již posedmé. Organizátoři akce s názvem Bubnování pro Bubny chtějí jejím prostřednictvím narušit nepatřičné ticho pasivního přihlížení událostem, které se stát neměly.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 18:18|

Tisíce Poláků demonstrovaly proti vládě

Tisíce lidí se v polské metropoli sešly na demonstraci proti vládě vedené národně konzervativní stranou Právo a spravedlnost. Je to další z řady protestů, které se konají od doby, kdy polský ústavní soud rozhodl o dalším zpřísnění už tak omezujícího zákona o potratech. Demonstrace se navíc konala v den 39. výročí nastolení stanného práva, které zavedl tehdejší komunistický režim.
13. 12. 2020|

Polsko chystá plán očkování proti koronaviru. Země nad pandemií zvítězí, tvrdí premiér

Polsko se připravuje na očkování proti nemoci covid-19, vakcína má být v zemi přitom dobrovolná a zdarma. Zatímco denní přírůstky nakažených se v zemi během posledních dní pohybují mezi deseti až patnácti tisíci, míra pozitivních testů i nadále zůstává nad třiceti procenty. Podle premiéra Mateusze Morawieckého však Poláci nad koronavirovou pandemií nakonec vítězí.
6. 12. 2020|

Německý prezident se v Polsku omluvil obětem německé agrese

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier se na vzpomínkové akci k 80. výročí vypuknutí druhé světové války omluvil obětem německé agrese. Učinil tak za přítomnosti polského prezidenta Andrzeje Dudy ve středopolské Wieluni u Lodže, kde si nálet na začátku války vyžádal první mrtvé v tomto světovém konfliktu.
1. 9. 2019|