Kazachstán oznámil, že zabránil pokusu o převrat, zadrženo bylo sedm lidí

Kazachstánské úřady ve čtvrtek oznámily, že zabránily pokusu o převrat, který chystali příznivci opozičního vůdce Muchtara Abljazova žijícího v exilu. Sedm lidí bylo zadrženo, napsala agentura AFP s odvoláním na tamní úřady. V Kazachstánu se v neděli konají předčasné prezidentské volby. Favoritem je současný prezident Kasym-Žomart Tokajev, který hlasování vypsal.

Kazachstánský Výbor pro národní bezpečnost informoval, že skupina sedmi lidí plánovala „organizovat nepokoje a převrat a následně vyhlásit prozatímní vládu“. Dodal, že podezřelí „sdíleli názory exilového oponenta režimu Muchtara Abljazova“. Podle bezpečnostních složek měli členové skupiny plánovat útoky na administrativní budovy. Zabaveny byly zbraně i munice a rovněž takzvané Molotovovy koktejly či vysílačky.

V Kazachstánu propukly letos na začátku ledna nejprve nenásilné protesty proti zdražení pohonných hmot. Později ale dav zaútočil na vládní budovy v několika městech. Režim nakonec masové demonstrace krvavě potlačil, zemřelo přes 230 lidí.

Tokajev oznámil konání předčasných voleb na začátku září. Ve volbě pravděpodobně sám zvítězí, čímž se mu zkrátí současný mandát, kvůli změně v kazachstánské ústavě bude ale jeho pravděpodobné druhé volební období trvat sedm let místo pěti. Ve volbě bude mít Tokajev podle analytiků značnou výhodu, jelikož v poslední době zavedl několik reforem, oznámil zvýšení minimální mzdy a distancoval se od svého předchůdce Nursultana Nazarbajeva.