Etiopská vláda se dohodla s tigrajskými povstalci na zastavení bojů

Znepřátelené strany bojující v Etiopii se dohodly na zastavení bojů. Na tiskové konferenci v jihoafrické Pretorii, kde se od minulého týdne konaly mírové rozhovory mezi zástupci etiopské vlády a tigrajskými povstalci, to ve středu uvedl speciální vyslanec Africké unie (AU). Podle agentury Reuters se jedná o zásadní diplomatický průlom ve dva roky trvajícím konfliktu, při kterém zahynuly tisíce lidí a miliony musely opustit své domovy.

Zástupci obou stran se v Jihoafrické republice dohodli na „spořádaném, plynulém a koordinovaném odzbrojení“ a na obnovení veřejného pořádku a služeb i na „neomezeném přístupu k humanitární pomoci“, uvedl vyslanec AU a bývalý nigerijský prezident Olesegun Obasanjo.

„Je teď na nás na všech, abychom tuto dohodu dodrželi,“ uvedl hlavní vyjednavač etiopské vlády Redwan Hussein. Hlavní vyjednavač protistrany Getačeu Reda se podle agentury AP vyjádřil podobně a poznamenal, že v zájmu dosažení dohody bylo třeba učinit „bolestivé ústupky“.

Dva roky občanské války

Konflikt mezi etiopskou vládou a Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontou (TPLF), která kontroluje Tigraj, začal v listopadu 2020. Letos v březnu federální vláda vyhlásila jednostranné humanitární příměří a boje začaly ustávat. V srpnu se ale rozhořely znovu.

AP poznamenala, že mírových rozhovorů se neúčastnili zástupci sousední Eritreje, která považuje tigrajské povstalce za hrozbu. Není tedy jasné, zda její síly budou dohodu respektovat.

S Tigrajci bojovali i vojáci Amharska, etiopského státu sousedícího s Tigrajem. Ani amharští zástupci se jednání o příměří neúčastnili, a nelze proto očekávat, že se budou řídit jakýmkoliv výsledkem vyjednávacího procesu, řekl AP Tuodrose Tirfe, předseda americké zájmové skupiny Amhara Association of America hájící práva Amharů.