Nový Zéland chce zavést emisní povolenky v zemědělství. Nejvíce skleníkových plynů produkují ovce a skot

Nový Zéland zveřejnil návrh zákona, který zavádí placené emisní povolenky v zemědělství. Největším zdrojem skleníkových plynů jsou v této zemi ovce a skot. Pokud začne systém platit, bude Nový Zéland první zemí, kde budou farmáři platit za emisní povolenky pro dobytek, informovala agentura Reuters.

Na Novém Zélandu žije pět milionů lidí, asi deset milionů kusů hovězího dobytka a 26 milionů ovcí, přičemž skoro polovina novozélandských emisí skleníkových plynů vzniká v zemědělství, jde hlavně o metan.

Zemědělství ale bylo doposud ze systému obchodování s emisními povolenkami vyňato, za což vláda sklízela kritiku.

Podle plánu vypracovaného kabinetem a zástupci zemědělců by farmáři za emise měli začít platit od roku 2025. Jiná cena se bude platit za emise plynů, jako je metan, jiná například za vypuštěný oxid uhličitý. „Není sporu o tom, že je nutné, abychom snížili množství metanu, který vypouštíme do atmosféry, a efektivní systém ocenění emisí v zemědělství v tom bude hrát klíčovou roli,“ zdůraznil ministr pro změnu klimatu James Shaw.

Největší zásah státu do zemědělství

Návrh zahrnuje odměny pro zemědělce, kteří omezují emise prostřednictvím krmných aditiv, výhody budou mít také ti, již se starají o lesy. Výnosy ze systému obchodování s povolenkami v zemědělství budou použity na výzkum, vývoj a poradenství pro farmáře.

Systém povolenek představuje zřejmě největší zásah státu do novozélandského zemědělství od zavedení dotací v 80. letech minulého století, řekla ekonomka Susan Kilsbyová z banky ANZ Bank.

Konečné rozhodnutí ohledně zavedení emisních povolenek padne pravděpodobně v říjnu.