Městem s nejlepší životní úrovní je Auckland. Evropské metropole kvůli koronaviru pohořely

Vídeň v čele letošního žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života vystřídalo novozélandské město Auckland. Na jeho první příčce byla rakouská metropole od roku 2018, kvalita života se ale v ní i dalších evropských městech snížila kvůli koronavirové pandemii. Propad v hodnocení, které sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), zaznamenala i Praha. Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra.

Vídeň ani žádné další město ze států Evropské unie se letos nedostaly do první desítky metropolí s nejvyšší kvalitou života. Zatímco rakouské hlavní město se propadlo na dvanácté místo, úspěch naopak slaví Oceánie. Kromě prvního Aucklandu je v desítce nejlepších sídel také novozélandské hlavní město Wellington a australské Adelaide, Perth, Melbourne a Brisbane.

Japonsko obsadilo v hodnocení druhé a čtvrté místo s Ósakou a Tokiem, Švýcarsko zase sedmé a osmé místo s Curychem i Ženevou. Podle organizace se koronavirová pandemie výrazně promítla do kvality života ve většině velkých světových metropolí.

„Tvrdá uzávěra, kterou Nový Zéland zavedl, dovolila obnovit provoz a umožnila obyvatelům měst, jako jsou Auckland či Wellington, si užívat života, který se podobá době před pandemií,“ uvedli autoři hodnocení. Podle nich se metropolím v Oceánii vyplatila i striktní kontrola hranic, jež zavedly Austrálie a Nový Zéland.

Praha se propadla do poloviny hodnocení

Propadlé hodnocení unijních měst je podle EIU dáno pomalým startem očkování a pandemickými opatřeními. Nejprudší sestup zaznamenal německý Hamburk, jenž se umístil na 47. místě, což je o 34 příček horší skóre než před šesti měsíci. Praha se oproti tomu umístila ve zhruba polovině žebříčku, na 72. pozici, pohoršila si o 27 příček. Výrazné zlepšení v EU hlásily Madrid a Barcelona.

EIU vyhodnocuje 140 světových měst na základě zhruba třiceti indikátorů. Hodnotí se pět oblastí – politická a bezpečnostní stabilita, zdravotní péče, vzdělání, infrastruktura, ale i kultura a životní prostředí. V roce 2020 nebylo světové hodnocení zveřejněno, letos zahrnovalo i ukazatele související s pandemií.