Po silném otřesu v dole na jihu Polska zahynuli čtyři horníci, šest se pohřešuje

V černouhelném dole Zofiówka u města Jastřebje na jihu Polska došlo k silnému otřesu a rozsáhlému úniku metanu. Neštěstí si vyžádalo životy nejméně čtyř horníků, dalších šest se pohřešuje. Informace uvádějí polská média s odvoláním na vlastníka dolu, společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW). Jde o druhé důlní neštěstí v Polsku v tomto týdnu. Nejméně tři lidé přišli v sobotu také o život při výbuchu v dole na měď ve městě Gaj v Orenburské oblasti v ruském Povolží.

Otřes spojený s prudkým únikem metanu nastal v polském dole v 03:40 v hloubce asi 900 metrů. „V okolí nehody bylo 52 pracovníků, 42 jich vyšlo (z dolu) vlastními silami,“ uvedla společnost JSW. Se zbylými deseti horníky se podle firmy nebylo možné spojit.

 „Jsou další zdrcující zprávy ze Slezska,“ napsal o neštěstí polský premiér Mateusz Morawiecki. Dodal, že je v myšlenkách a modlitbách spolu s pohřešovanými, ke kterým se stále snaží dostat záchranáři. Vedení společnosti uvedlo, že překážku při záchranné akci představuje velká koncentrace metanu. 

Stejné společnosti patří také černouhelný důl Pniówek na jihu Polska, kde po středečním výbuchu metanu přišlo o život pět lidí a dalších sedm se pohřešuje. Záchranou operaci firma v pátek ukončila s tím, že oblast, kde zůstalo pět báňských záchranářů a dva horníci, je příliš nebezpečná a vyslání dalších týmů by bylo nezodpovědné.

Oproti situaci v nedalekém dole Pniówek nedošlo v dole Zofiówka ke vzplanutí či výbuchu metanu, ale záchranáře od pohřešovaných dělí mnohem větší vzdálenost, místo 300 až 400 metrů jako v dole Pniówek jde nyní asi o 2300 až 2500 metrů.

V dole Zofiówka zemřeli horníci i před čtyřmi lety

Polsko, které je z velké části závislé právě na uhlí, zažilo v posledních letech několik důlních neštěstí. Například loni v uhelném dole Myslowice-Wesola na jihu země při závalu zemřeli dva horníci. V roce 2018 při důlním neštěstí rovněž v dole Zofiówka zahynulo pět horníků. 

Při jednom z největších důlních neštěstí v Polsku, kdy vybuchl metan, zemřelo v roce 2006 v dole Halemba 23 horníků, uvedl server Wprost. O tři roky později nepřežilo výbuch metanu v dole Wujek-Šlonsk nedaleko Katovic 20 horníků.

V dole v ruské Orenburské oblasti zemřeli lidé

Tři lidé přišli o život také při výbuchu v dole na měď v Orenburské oblasti v ruském Povolží. Nastal v sobotu ráno.  „Při provádění detonačních prací pod zemí došlo předčasně k výbuchu. V šachtě bylo 91 lidí, 88 z nich samo vyšlo na povrch,“ řekl agentuře TASS nejmenovaný zdroj z řad záchranářů.

TASS rovněž s odvoláním na důlní společnost GOK uvedl, že se těla tří pracovníků našla bez známek života v hloubce 1205 metrů. Na místě nyní pracují důlní záchranáři.

Důlní neštěstí nejsou v Rusku výjimečná. Hlavní příčinou tragédií bývá zastaralý technický stav zařízení na šachtách a často i nedodržování bezpečnostních předpisů.