Exploze v polském Dole Pniówek usmrtily nejméně pět lidí, pátrá se také po záchranářích

Při neštěstí v černouhelném Dole Pniówek na jihu Polska zahynulo pět lidí, dalších sedm se pohřešuje. Příčinou incidentu byl pravděpodobně výbuch metanu, oznámila společnost JSW, která důl v Pavlovicích ve Slezském vojvodství vlastní. V nemocnicích jsou dvě desítky pracovníků dolu, několik horníků má vážné popáleniny.

K výbuchu a následnému požáru došlo podle dostupných informací okolo čtvrt na jednu v noci. V té době bylo v ohrožené oblasti 42 horníků. 

Pohřešováno je podle majitele dolu, společnosti JSW, také sedm příslušníků záchranného týmu, se kterými během zásahu ztratili kolegové kontakt. Podle TVN24 podle všeho při záchranné akci došlo k dalšímu výbuchu. Dvě po sobě jdoucí exploze zmínil také redaktor ČT Pavel Habram.

Operace proto byla přerušena pro obnovení bariéry chránící základnu záchranářů proti explozi prachu, informovala později společnost JSW.

Stav některých zraněných je kritický, uvedli podle agentury AP lékaři z místní nemocnice, která se specializuje na léčbu popálenin. Horníci podle nich mají popáleniny na velkých částech těla i na plicích.

K neštěstí se vyjádřil i polský premiér Mateusz Morawiecki. „Mé myšlenky a modlitby jsou s rodinami zesnulých horníků z KWK Pniówek. Stále se bojuje o nalezení pohřešovaných.“ Slíbil také okamžitou pomoc. 

Náměstek ředitele Hlavní báňské záchranné stanice Ostrava Jaroslav Provázek v ČT24 vysvětlil, že k následným výbuchům může dojít, protože prvotní exploze zvíří prach a mohou se nahromadit další výbušné plyny. „Pokud je směs obohacena dalšími plyny, které provází výbuch, jako je vodík nebo oxid uhelnatý, tak prudce klesají výbušné koncentrace, meze výbušnosti,“ konstatoval.