Za týden čeká Francouze první kolo volby hlavy státu. Macron se setkal se svými příznivci

Události: Týden do prezidentských voleb ve Francii (zdroj: ČT24)

Týden před začátkem prezidentských voleb ve Francii slíbil současný šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron větší sociální spravedlnost a podporu kupní síly v aktuální krizi. Ohlásil také další investice a zlepšení ve zdravotnictví a školství, informovala agentura DPA. Macron je favoritem hlasování, jeho náskok ale klesá.

„Náš projekt pro rok 2022 – to je solidarita a sociální pokrok,“ prohlásil v sobotu Macron. Pro svůj první a jediný mítink před prvním kolem voleb si vybral jeden z největších uzavřených koncertních sálů v celé Evropě – s cílem přilákat co nejvíce lidí. První kolo hlasování se bude konat v neděli 10. dubna.

Macron mluvil o zdražování pohonných hmot i dalších komodit. Od léta by měli zaměstnanci podle něj dostat nezdaněnou prémii na podporu kupní síly ve výši až 600 eur (zhruba 14 600 korun). Více peněz přislíbil i samostatně výdělečně činným. Řádný minimální důchod má v budoucnu činit 1100 eur, navýšena má být i podpora samoživitelek a samoživitelů.

Agentura DPA poznamenala, že kupní síla se stala hlavním tématem francouzské předvolební kampaně. Dalšími tématy jsou vzdělávání, zdravotní péče a migrace.

Náskok mírně klesá

Opozice Macronovi vyčítá, že odmítá debatovat s dalšími kandidáty. Rušení mítinků zdůvodňuje prezident současnou mezinárodní krizí a svojí diplomatickou aktivitou ve snaze ukončit válku na Ukrajině.

Aféra kolem Macronovy poradenské služby na další průběh kampaně zřejmě mít vliv nebude. Prezident se v příštích dnech hodlá soustředit na sérii televizních vystoupení.

Ještě před měsícem měl prezident před svými konkurenty desetiprocentní náskok. Ten nyní mírně klesá. Ve druhém kole, jež je vypsané na 24. dubna, by se Macron zřejmě mohl utkat s kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou, postoupit by ale mohl i zástupce krajní levice Jean-Luc Mélenchon.